Koning bespaart niet op vliegreizen

Kosten verdubbeld in één jaar

photo_news
Zijn groene kerstboodschap ten spijt, heeft koning Filip een behoorlijk grote ecologische voetafdruk. De vliegreizen van het staatshoofd hebben vorig jaar 843.293 euro gekost - een recordbedrag en bijna dubbel zoveel als in 2017. Sommige vluchten zijn onvermijdelijk, maar van zijn 22 buitenlandse verplaatsingen waren er 12 privé, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas bekend maakte.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De factuur voor de koninklijke vluchten met toestellen van Defensie loopt op. In 2017 ging het om een bedrag van 452.662 euro, vorig jaar kostten de 22 vliegreizen 843.293 euro. Het gaat om 10 officiële en 12 niet-officiële verplaatsingen. 

De kosten liggen zo hoog omdat koning Filip vorig jaar twee keer met een Airbus naar Noord-Amerika vloog en één keer naar Portugal. Alleen al die drie reizen - twee staatsbezoeken en een trip naar de VN-Veiligheidsraad - waren goed voor 635.611 euro. Verder trok de vorst onder meer twee keer naar Rusland om de Rode Duivels aan te moedigen op het WK voetbal. De twaalf privéreizen hebben 144.377 euro gekost. Waar die naartoe gingen, deelt het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mee.

De koning is 24 uur per dag staatshoofd en moet op elk moment kunnen terugkeren, zo reageert het paleis. Daarom moét hij wel met militaire toestellen naar het buitenland vliegen.

Klimaat

Opmerkelijk: tijdens zijn kerstboodschap van vorig jaar riep koning Filip de politici nog op om een ambitieuzer klimaatbeleid te voeren. Of dat niet vloekt met zijn eigen ‘vlieggedrag’? Volgens zijn woordvoerder doet de koning wel degelijk inspanningen voor het klimaat. “Als de timing van de reis en het uurrooster van de treinen het toelaten, wordt er zeker overwogen om via het spoor te reizen.” Vorig jaar gebeurde dat één keer, voor een bezoek aan de Queen in Londen.

N-VA: “Koning kan toch minstens zijn privéreizen zelf betalen”

“Van ons mogen de Van Saksen Coburgs zoveel naar het buitenland gaan als ze willen, definitief voor mijn part, maar het is onaanvaardbaar dat zij naast hun royale dotaties vrolijk de wereld rondreizen op kosten van de belastingbetaler. Die moet niet opdraaien voor Air Filip. We eisen dan ook dat het gebruik van legertoestellen voor koninklijke privévluchten wordt afgeschaft”, aldus Barbara Pas.

Kamerlid Peter Buysrogge (N-VA) stelt dat het tijd is om eens grondig na te denken over de financiering van de koning en de monarchie bij uitbreiding. Voor 2018 had koning Filip via de civiele lijst meer dan 12 miljoen euro ter beschikking. “Dat de koning dan nog beroep doet op de begroting van Defensie voor zijn privévluchten, slaat werkelijk op niets.”
168 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean Pollet

  alles door een ander, ik niet . laat die betogers een lijstje maken met hun besparing ? ( nb ga eens kijken op de vlieghaven ) hoor de vraag niet stellen op tv , maar doet de ronde op internet van sommige boegbeelden

 • ludo marissen

  Dat is maar ene mens,als alle brossers geen vliegtuig meer moesten nemen dan zou dat wel wat verschil maken,maar dat komt hun niet uit en dat zullen ze zeker niet doen

 • Christian Alex

  Waarom zou de koning van ons land moeten besparen op vliegreizen? Elke miljardair of staatshoofd heeft een vliegtuig. Ik heb de indruk dat sommige mensen verwachten dat de koning, de vertegenwoordiger van ons land, zich verplaatst als een armtierige sukkel.

 • Roger Geens

  Als alle Belgische regeringen samen naar het buitenland reizen om onze producten te verkopen heeft weinig volk dat opgemerkt ,als er een lid van de Koninklijke Familie of de Koning en de Koningin meereist worden de rode tapijten uitgerold en komt de delegatie uitgebreid in het nieuws .Dat maakt het verschil .

 • Jean West

  Alex Van Meirvenne Ik wist niet dat 12 privé reizen ook een verplichting is. En ze zeggen er niet bij dat er soms twee vliegtuigen nodig zijn. 1 voor hen en 1 voor de troonopvolger want ze mogen niet samen vliegen. Dit is allemaal van het budget van defensie dat veel beter gebruikt zou kunnen worden voor het personeel van defensie.