Koning auto regeert bij Vlaamse kinderen

(Archieffoto)
PHOTO_NEWS (Archieffoto)
Zesentachtig procent van de Vlaamse kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft nog nooit het openbaar vervoer gebruikt. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. De wagen blijkt het meest gebruikte transportmiddel bij kinderen.

Het online onderzoek bij ruim 400 kinderen peilde naar hoe kinderen zich verplaatsen in het verkeer en hoe veilig ze zich daarbij voelen. De reden waarom het openbaar vervoer niet populair is, is de gebrekkige beschikbaarheid en het gebrek aan kennis bij kinderen waar ze juist moeten afstappen. Naarmate ze ouder worden, gebruiken kinderen wel iets meer het openbaar vervoer

Koning auto regeert bij de kinderen. Voor 82 pct is de wagen het meest gebruikte transportmiddel. Op twee staat de fiets, met een percentage van 60 procent fietsende kinderen. Opvallend echter: de helft van de kinderen ziet de fiets als een onveilig transportmiddel. De voornaamste hinderpaal om zich met de fiets te verplaatsen, is, naast het gevaar op de weg, de af te leggen afstand.

Niet cool

De kinderen nemen het zelf wel niet zo nauw met het nemen van veiligheidsmaatregelen. Amper de helft draagt (soms of altijd) een fietshelm. Slechts een derde draagt altijd fluorescerend materiaal. Kinderen vinden fietshelm en fluorescerend materiaal veelal niet cool. De animo om de twee te dragen, neemt ook af met de leeftijd.

Het BIVV wil de resultaten meenemen in de discussie over een verplichting van de fietshelm voor kinderen. Ook een leeftijdsgrens is nog voer voor discussie. "In 2012 waren er in de leeftijdsgroep tussen 9 en 12 1.383 letselongevallen in België. Die gebeurden voornamelijk met de fiets", motiveert Karin Genoe, afgevaardigd bestuurder bij het BIVV.

Genoe hamert ook op het belang om kinderen met een goede begeleiding het verkeer in te sturen. "Als ze een gedegen begeleiding krijgen, kan je hen stap voor stap meer zelfstandigheid laten ontwikkelen." De zelfstandigheid bij verplaatsingen neemt duidelijk toe met de leeftijd. Meer dan de helft van de twaalfjarigen (54 pct) fietst alleen, en 21 procent neemt zonder begeleiding het openbaar vervoer.

Karrewiet wijdt deze week elke dag een extra lange reportage aan verkeersveiligheid en de resultaten van de enquête. "We willen kinderen op een speelse manier tonen dat een toffe valhelm ook wel cool kan zijn en hen beschermt", zegt eindredacteur Gijs Debraekeleer.

Het BIVV wil het dragen van de fietshelm verplicht maken voor kinderen. Een leeftijdsgrens is nog voer voor discussie