Koning Albert boos: hij krijgt 500.000 euro minder dan Di Rupo beloofde

EPA
Koning Albert kreeg bij zijn troonsafstand een half miljoen euro minder dotatie dan hem was beloofd en is dáárom nog steeds boos. Toenmalig premier Elio Di Rupo had al 1,4 miljoen euro toegezegd, maar vicepremier Alexander De Croo ging niet akkoord met zo'n hoog bedrag, zo blijkt nu.

Op 21 juli 2013 volgde Filip zijn vader op. De regering had een week eerder beslist dat de afscheidnemende koning een jaarlijkse dotatie van 923.000 euro zou krijgen. Op 200.000 euro moet hij belastingen betalen. In het programma 'Autopsie' op de RTBF-radio vertelt ex-premier Elio Di Rupo (PS) nu dat hij voorstander was van een veel hoger bedrag. "Ik vond dat de dotatie vergelijkbaar moest zijn met die in Nederland (van koningin Beatrix, red.). Ik stelde 1,4 miljoen voor, maar dat bedrag gold ook als erkenning voor het werk dat hij heeft gedaan. Hij was de koning die het land gered heeft. Tot mijn grote ontzetting werd ik in de kern geconfronteerd met tegenstand door Open Vld."

Minister Alexander De Croo (Open Vld), op dat moment bevoegd voor pensioenen, bevestigt dat hij niet akkoord ging met het bedrag dat Di Rupo voorstelde. "Albert II heeft als vorst absoluut gedaan wat van hem verwacht werd, dus hij had zeker recht op een correcte dotatie. Maar ik vond het voorstel van Di Rupo te hoog. Dat was zowat 100 keer het gemiddeld pensioen van een gewone Belg, op een moment dat de regering de bevolking om inspanningen vroeg." Binnen de kern stond een meerderheid van de ministers op dezelfde lijn als De Croo. "Filip kreeg als kroonprins 923.000 euro. Ik vond dat koning Albert eenzelfde bedrag mocht krijgen na zijn troonsafstand."

Lees in onze Pluszone, exclusief voor abonnees, hoe koning Albert poogde om toch nog een hogere dotatie los te krijgen. En wat heeft Elio Di Rupo nog te zeggen over zijn relatie met de koning? Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.