Koning aanvaardt ontslag Verhofstadt

Guy Verhofstadt komt aan op het kasteel van Laken
Guy Verhofstadt komt aan op het kasteel van Laken

De koning heeft deze morgen op het kasteel van Laken Guy Verhofstadt in audiëntie ontvangen. Hij heeft zijn ontslag uit zijn ambt van eerste minister aanvaard en op diens voorstel Yves Leterme tot eerste minister benoemd. Dat meldt het paleis in een mededeling.

Eedaflegging
Op deze manier komt een eind aan de interim-regering van Guy Verhofstadt en geeft de liberaal zoals voorzien de fakkel door aan CD&V'er Yves Leterme. Die dient normaal gezien het ontslag van de ministers uit Verhofstadt III aan, waarna de koning de nieuwe excellenties officieel bekendmaakt. Zij leggen dan om 13.00 uur op het paleis de eed af.

Familiefoto
Een half uur later is het dan tijd voor de familiefoto, samen met de vorst. Om 14.00 uur gebeurt hetzelfde aan het Paleis der Natie. Nog een half uur later vindt in de Wetstraat 16 dan de machtsoverdracht plaats, waarbij Verhofstadt de sleutels van zijn kabinet overdraagt aan zijn opvolger. Ondertussen is de nieuwe regering dan ook al een eerste keer samengekomen.

Regeerverklaring
Om 16.00 uur legt Leterme in de Kamer de regeerverklaring af, waarover zaterdag gedebatteerd en gestemd wordt. Een half uur later gaat de premier ook naar de Senaat. (belga/eb)