Koning aanvaardt ontslag regering-Leterme

Koning Albert heeft vanavond het ontslag van de regering-Leterme II aanvaard. Dat gebeurde nadat Didier Reynders even daarvoor de vorst gevraagd had van zijn opdracht als bemiddelaar te worden ontheven. De MR-voorzitter is er niet in geslaagd de onderhandelingen rond B-H-V terug op gang te krijgen.

Reynders kreeg zaterdag van de koning de opdracht om de vastgelopen communautaire gesprekken weer vlot te trekken. Hij pleegde overleg met de partijvoorzitters en bracht zondagavond meer dan drie uur lang verslag uit op het paleis.

Vandaag liet Reynders naar aanleiding van het MR-partijbureau optekenen dat alle elementen nu aanwezig zijn om de onderhandelingen weer op te starten. Dat zorgde bij verschillende partijen voor heel wat wenkbrauwgefrons. Er leek immers communatair vrij weinig te bewegen. Meer zelfs, FDF-voorzitter en partijgenoot van Reynders, Olivier Maingain, herhaalde nog eens dat de deadline van Open Vld om donderdag tot een akkoord te komen onredelijk is.

Noodregering
Het ziet er nu naar uit dat er toch verkiezingen komen. De koning heeft de regering alvast belast met het afhandelen van de lopende zaken. Naar verluidt zou ook het aanstellen van een noodregering -zonder Open Vld- tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Ontslagnemend premier Yves Leterme betreurt dat het niet mogelijk is gebleken om tot een onderhandelde oplossing te komen. Hij zegt nu te wachten op initiatieven van de koning en in het belang van het land met de regering de lopende zaken efficiënt te zullen beheren.

Leterme benadrukt dat zijn regering en die van Herman Van Rompuy belangrijk werk heeft geleverd, "onder andere in het kader van het Europese voorzitterschap, de hervorming van Justitie en van Defensie". Volgens de eerste minister is vooral het sociaal-economische beleid tijdens de crisis uiterst efficiënt gebleken. "Dit werk moet verder gezet kunnen worden", besluit hij. (belga/sps)