Koning aanvaardt ontslag regering en start gesprekken met partijvoorzitters

BELGA
Eerste minister Elio Di Rupo heeft het ontslag van de regering aangeboden aan koning Filip. De koning heeft dit ontslag aanvaard en de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken. De koning zal deze middag zijn consultaties starten en die zullen doorgaan tot morgenmiddag.

Koning Filip start om 14 uur met de consultaties van de partijvoorzitters. N-VA-kopman Bart De Wever komt in principe als eerste langs.
    
De partijen zullen zoals steeds ontvangen worden volgens het aantal Kamerzetels. N-VA komt dus in principe als eerste langs, weliswaar na parlementsvoorzitters André Flahaut en Sabine de Bethune. Net als in het verleden ontvangt de koning het Vlaams Belang niet.

Peter Mertens, voorzitter van PVDA+, heeft al een telefoontje van het paleis gekregen dat hij vanavond bij de koning verwacht wordt voor een onderhoud.

Hoewel Mertens in Antwerpen net niet de kiesdrempel haalde, is de PVDA/PTB met acht verkozenen in Franstalig België de nieuwkomer op het politieke toneel. Het zijn de eerste zetels in het bestaan van de Partij van de Arbeid. De uitgesproken Belgische partij heeft nu twee vertegenwoordigers in de kamer, twee in het Waals parlement en vier in het Brussels parlement.

Nationaal woordvoerder Raoul Hedebouw, die vanuit de provincie Luik verkozen is als kamerlid, benadrukt het nationale karakter van de partij: "De eerste boodschap die we aan de koning willen brengen, is dat er voor het eerst sinds 33 jaar opnieuw een nationale partij in het federaal parlement zetelt."

"Peter strandt op 0,3 procent van de kiesdrempel. Het kan alleen in België dat je met 26.000 voorkeurstemmen niet verkozen raakt", zegt Hedebouw over het resultaat van Peter Mertens in Antwerpen.

BELGA