Komt Vlaamse regeringsvorming in stroomversnelling? “Er is toch al een tekst klaar”

Wouter Beke (r) wordt dit weekend bij De Wever verwacht.
Photo News Wouter Beke (r) wordt dit weekend bij De Wever verwacht.
Meer dan een maand na de verkiezingen van 26 mei lijkt Bart De Wever klaar voor een versnelling in de Vlaamse formatiegesprekken. De Vlaamse informateur zou dit weekend verschillende partijen willen spreken om een tekst te bespreken. Mogelijk wordt nadien duidelijk met welke partijen De Wever verder wil gaan om een nieuwe Vlaamse regering te vormen. Een nieuwe Vlaamse regering tegen 11 juli -de Vlaamse feestdag- lijkt stilaan onmogelijk. 

Maandag brengen de koninklijke informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) een nieuw verslag uit bij de koning. Het duo kreeg een maand geleden van het paleis de opdracht om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe federale regering na te gaan. Het is afwachten wat het paleis maandag beslist. 

Misschien is er tegen dan wel meer duidelijkheid over de verdere regeringsvorming op Vlaams niveau. Informateur Bart De Wever zou dit weekend verdere gesprekken plannen met verschillende partijen. Onder hen onder meer CD&V. "Ik heb begrepen dat we een tekst te zien zullen krijgen die als basis voor een soort van formatietekst moet dienen", zei CD&V-voorzitter Wouter Beke daarover in De Ochtend. 

Geduld lijkt op
Net als zijn Open Vld-collega Gwendolyn Rutten wil Beke dat De Wever stilaan duidelijkheid schept. Het geduld over de aanhoudende gesprekken met Vlaams Belang lijkt op. "Het is belangrijk dat er uiteindelijk partijen aan tafel komen die samen een meerderheid kunnen vormen. Dat is ook niet zo moeilijk. Ik denk dat dat best zo snel mogelijk gebeurt", aldus Beke. Hij vindt het "bijzonder" dat er zowel in Vlaanderen als in Wallonië besprekingen plaatsvinden tussen partijen die samen geen meerderheid hebben in het parlement. 

Uit de hoek van Vlaams Belang krijgt De Wever dan weer de boodschap om "het been stijf te houden". In een opiniestuk op Knack.be dringt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens aan op "Vlaamse frontvorming". Hij vindt dat N-VA samen met Vlaams Belang een ultimatum moet opleggen aan CD&V en Open Vld. "Ofwel respecteren die partijen de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid.”

Scharniermoment
De Wever lijkt dus voor een scharniermoment te staan. In ieder geval lijkt het stilaan onwaarschijnlijk dat er al een nieuwe Vlaamse regering is op 11 juli, de Vlaamse feestdag. "Dat lijkt me onwaarschijnlijk", zei ontslagnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor aanvang van zijn laatste ministerraad. Hij wijst erop dat zijn regering vijf jaar geleden ook pas werd gevormd na 11 juli.

Dat De Wever binnenkort een achtdaags werkbezoek brengt aan Colombia is volgens Beke "op zijn zachtst gezegd ongelukkig". "Ik denk dat hij dat zelf ook wel vindt. Iedereen voelt aan dat dat een ongelukkige timing is", liet Beke in de VTM-studio verstaan. Volgens Bourgeois is het Zuid-Amerikaanse werkbezoek van De Wever echter geen onoverkomelijk probleem. “Anderen kunnen voortwerken op het werk en op de teksten die Bart tegen dan heeft voorbereid.”
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sabine Nelkenbaum

  Polutnik Ronald u heeft groot gelijk Bart De Wever moet een minderheids regering vormen in Vlaanderen met N-VA en Vlaams Belang , en CD&V en Open VLD in Opositie zetten . ik hoop dat dat echt gaat gebeuren .

 • swa Jonckheere

  Als verliezers wordt men geacht nederig te zijn, maar ja, waar vindt men de dag van heden nederige politici. Enkel VRT vindt die nog : Van den Broucke de geldverbrander en De Gucht de fraudeur en belastingsontduiker mogen in "De Afspraak" samen die Vlaamsgezinde Vuye komen afmaken. Ontbraken : de Willy Claes, Geysels, Tobback, Van Rompaey enz. Allemaal mannen die ooit aan de knoppen zaten en het land dan ook naar de knoppen(!) hebben geholpen. Prachtig toch het respect voor de kiezer.

 • ROLANDE DE QUANTER

  Gaat Bart zich toch laten beïnvloeden?

 • Roger Declercq

  Het zijn altijd dezelfde zogenaamde toppolitici van CD&V en OVLD die weigeren samen te werken met VB. Zij zouden eens navraag moeten doen bij hun achterban, zij zouden schrikken van wat daar leeft.

 • Jan Becel

  Van Grieken heeft gelijk. Er zijn 4 rechtse partijen, dus of open VLD of cdv moet kleur bekennen en de 2 grootste partijen steunen. Of ze moeten beiden hun eigen kiezers verraden en samen met alle verliezers een linkse regering vormen