Komt er rondetafelgesprek met partijvoorzitters om impasse te doorbreken? “Onduidelijkheid troef”

Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.
BELGA Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders.
Komt er een rondetafelgesprek met de verschillende partijvoorzitters (inclusief PS en N-VA) om de federale formatie te deblokkeren? Volgens de kranten De Tijd, De Standaard en Le Soir willen de koninklijke informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders zo'n concept opstarten. Maar volgens een goede bron is de piste van de rondetafel "een kwakkel, een piste die op tafel heeft gelegen maar niet geland is". 

Maandag trekken Vande Lanotte en Reynders naar de koning om verslag uit te brengen. De twee informateurs werken aan een preformatienota en zouden volgens verschillende media denken aan een rondetafel met de partijen die deel kunnen uitmaken van een federale regering. Op die manier zouden N-VA en PS ook voor het eerst rond de tafel zitten voor een verkennend gesprek. 

Misschien is het de hitte, maar over die mogelijke rondetafel bestaat er veel onduidelijkheid. Ook bij de betrokken partijen zelf. Zo is het bijvoorbeeld gissen wanneer het gesprek zou plaatsvinden. Verder is het onduidelijk of naast MR, Open Vld, PS, sp.a en CD&V ook de groene partijen Ecolo en Groen mee mogen aanschuiven. Bronnen spreken elkaar daarover tegen. 

“Niet in zelfde kamer als De Wever”
Met de groenen erbij kom je wel aan een tweederdemeerderheid die nodig is om institutionele kwesties aan te pakken. Maar de informateurs zouden in principe niet rond institutionele thema's werken. En bovendien weigert Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi "in dezelfde kamer te verblijven” met N-VA-voorzitter Bart De Wever, schrijft dS Avond. 

Een onderhandelaar noemt het bericht over de rondetafel "een kwakkel". "Dat is een ballonnetje dat is opgelaten, maar het is een piste die niet geland is. Het is een formule die te moeilijk lag voor sommige partijen", is te horen.

Of er nu een rondetafelgesprek komt of niet, vroeg of laat moeten PS en N-VA aan tafel voor een gesprek. Daar lijkt iedereen het over eens. Dat gesprek blijft voor de federale formatie wel de kwadratuur van de cirkel. De N-VA heeft namelijk altijd gezegd dat het enkel met de PS aan tafel wil zitten als er confederalisme op het menu staat. De PS van haar kant sluit elke vorm van communautair gesprek met de Vlaams-nationalisten uit.
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcel Willems

  Gino Denil hetgeen u zegt over Zwitserland is volledig correct.Daar is er een solidariteit tussen de verschillende kantons .Er is wel een onafhankelijke controle over de gerealiseerde resultaten ,Maar de tekorten worden tot 85% gedekt door de rijkere kantons..Doe hetzelfde in Belgie ,één regering met 9 provincies die elk hun eigen bestuur hebben (geen regeringen)Waarom kan men niet controleren wat er met de transfers gedaan wordt .Is politiek onwil

 • vanaeken jokke

  Het groot verschil is Gino Denil daar moet men verantwoording afleggen voor de transfers.En hier in België vloeit het geld gewoon naar het zuiden wat zij jaarlijks met die tientallen miljarden doen weet geen kat.Uitspraak miss Onkelinkx Vlaanderen hoeft zich niet te moeien met wat wij met die miljarden doen.Zeker geen scholen bouwen ziekenhuizen en bejaarde huizen.

 • Fons Casteels

  Gino Denil, we weten dat links bang is voor confederalisme omdat dit een einde zal maken aan het Waals socialistisch profitariaat. En tegelijk is confederalisme slecht niets voor de linkse partijen in het noorden omdat ze dan de steun van grote zus uit Wallonië kwijt zijn. Dat gezegd zijnde: Doorbraak had een gesprek met prof. staatsrecht David Stadelmann (o. a. Universiteit Freiburg, CH) en die spreekt volledig tegen wat u beweert. Kantons moeten zélf hun boontjes doppen.

 • Marc Baeyens

  Er is maar één majeur probleem in België : één federale regering moet twee divergente gemeenschappen besturen. Dat kan nooit lukken. Resultaat, er worden geen kordate beslissingen genomen want er zal zich altijd een partij benadeeld voelen. Oplossing : het politiek bestuur splitsen : een Vlaamse regering en 1 (of 2, 3) Franstalige regering(en, als zij dat willen) die de volle verantwoordelijkheid opneemt tegenover hun eigen kiezers.

 • Gerda Phlypo

  Discriminatie van voorzitter van Ecolo