Komt door de huiszoeking bij de VRT de anonimiteit van de getuigen in het gedrang?

Huiszoeking VRT
Dieter Nijs Huiszoeking VRT
Nu het parket van Mechelen een huiszoeking gestart heeft bij de VRT rijst de vraag of de anonimiteit van de getuigen in het gedrang zal komen in het dossier over grensoverschrijdend gedrag dat de VRT heeft opgesteld na meldingen tegen Bart De Pauw.

De afgelopen weken melden verschillende actrices zich bij de preventiedienst van de VRT over grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw. Onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven, getuigden de vrouwen tegen hem. De vraag is of die anonimiteit gegarandeerd kan blijven, nu het parket een huiszoeking bij de VRT uitvoert.

“De anonimiteit van de getuigen zou in het gedrang kunnen komen”, zegt Liesbet Stevens, die seksueel strafrecht doceert aan de KU Leuven. Het onderzoek van het parket is geheim. Maar mocht er een vervolging worden opgestart, dan heeft diegene die aangeklaagd wordt recht op inzage in het strafrechterlijk dossier. Dat betekent dus dat Bart De Pauw de namen van de actrices te zien zou kunnen krijgen als ze in het dossier staan."

Beroepsgeheim

De juridische dienst van de VRT laat weten dat preventieadviseurs beroepsgeheim hebben, dat ook van toepassing is op alle documenten die zij opstellen: de namen van de getuigen hoeven dus niet te worden prijsgegeven aan het parket. Preventieadviseurs kunnen wel zelf beslissen om de namen aan de onderzoeksrechter door te geven.

Bart De Pauw.
ANP Kippa Bart De Pauw.61 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Lodewijk Placklé

  Waarom reageert het gerecht op anonieme klachten ? Zo kan iedereen aangeklaagd worden zonder te weten van wie het komt. Dat zijn dan lafaards die iemand willen te gronde richten

 • Sarah Vandeurzen

  Elke verdachte heeft het recht om zich te verdedigen, zij maar heel zeker dat hij al ingelicht is over wie of wat het gaat. Maar hij zal dit zelf niet in de pers gooien. En als hij nog niet ingelicht is, dan zal dit heel binnenkort gebeuren. Je kan nog niet naar de politie bellen voor een ongeval van iemand anders en je moet eerst je gegevens geven. Als ik een klacht wil indienen, dan hebben ze mijn id nodig.

 • MARC VAN DEN BROEK

  Deze getuigen zijn tegelijkertijd de aanklagers en dat mag en moet geweten zijn zeker door de beschuldigde zoniet kan men zich niet verdedigen hetgeen tochwel een democratisch gegeven is maar zo te zien zijn deze "getuigen aanklagers" daar niet voor te vinden; enkel hun aanklacht telt.

 • Jan peeters

  Diane Bernaerts, als BDP die sms'jes verstuurd heeft, weet hij heus wel naar wie hoor, zo dom is hij niet en wij hoeven dat niet te weten, of gaat het om de sensatie? Hij is trouwens zelf met de zaak naar buiten gekomen hé. Ik kan ook niet geloven dat de VRT zomaar zijn goudhaantje ontslaat voor een domme sms, dus....als alles blijkt te kloppen is niet BDP het slachtoffer, je moet de rollen niet omdraaien. Laten we het gerecht zijn werk nu maar doen, dat is niet onze job.

 • Louis Vanden Boir

  Een getuige is iemand die kennis heeft van een feit en hierover relevante dingen kan vertellen die hij of zij waargenomen heeft, zonder zelf betrokken partij te zijn want dan valt de onpartijdigheid weg. Hoe kan een slachtoffer anonieme getuige zijn? Dit ondermijnt de fundamenten van onze rechtsstaat en opent de deuren tot heksenjacht.