Komst F-35 vergt heel wat aanpassingen en zal defensie 275 miljoen euro kosten

Illustratiebeeld
EPA Illustratiebeeld
De komst van de F-35 betekent heel wat infrastructuurwerken bij de luchtcomponent van defensie. Twee nieuwe hoogbeveiligde F-35-complexen in Florennes en Kleine-Brogel moeten respectievelijk eind 2024 en eind 2026 klaar zijn. Prijskaartje: 275 miljoen euro.

De luchtmachtbasissen in ons land gaan er heel anders uitzien wanneer de F-35-gevechtsvliegtuigen in het land zijn, zeggen experten aan Belga. Ook de training van de piloten zal er logischerwijs anders uitzien, net als de functionering van de luchtcomponent in zijn geheel. 

De Verenigde Staten - thuisbasis van F-35-producent Lockheed Martin - legt heel wat veiligheidseisen op aan landen die het toestel aankopen, zowel fysiek, maar ook op vlak van cybersecurity, aldus kolonel Harold Van Pee, die het F-16-vervangingsprogramma leidde.

275 miljoen 

De fysieke veranderingen zullen het meest zichtbaar zijn: op de luchtmachtbasissen van Florennes en Kleine-Brogel komen twee nieuwe complexen voor de gevechtstoestellen. Die hoogbeveiligde units moeten er tegen respectievelijk eind 2024 en eind 2026 zijn, worden gebouwd door een privéfirma en zullen 275 miljoen euro kosten. 

Daar gaan wellicht verschillende hectares grond aan op, omgeven met aardophopingen en afsluitingen, met gesloten garages voor de F-35's. In de gebouwen moet ook het onderhoud van de toestellen gebeuren, en komen er vluchtsimulatoren. De zones zullen enkel toegankelijk zijn voor wie daar moet zijn, en zullen tot 500 mensen kunnen herbergen.

Trainingsmissies 

Ook de piloten bij defensie zullen opgeleid moeten worden om met de nieuwe toestellen te vliegen. Dat gebeurt op de vluchtsimulatoren, maar ook in het echt. Wellicht zullen de piloten voor trainingsmissies ook buiten België moeten gaan oefenen, legt Van Pee uit, omdat het luchtruim hier al vrij verzadigd is. Wellicht gebeurt dat ergens boven de Noordzee, maar ook in Italië, Noorwegen en zelfs in de Verenigde Staten. 

De ontslagnemende regering-Michel besliste in oktober om in totaal 34 F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen, voor een bedrag van 3,8 miljard euro. De toestellen moeten de verouderde F-16's vervangen. De eerste acht toestellen worden in 2023 en 2024 geleverd in de VS, om daar piloten en technici op te leiden. In Florennes komen in 2024 vier F-35's aan, in 2027 ontvangt Kleine Brogel de eerste nieuwe toestellen. De leveringen moeten in 2030 rond zijn.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Grosemans

  @ Jacques-Philippe Leclerc, tegen 2030 zullen er misschien 2000 F-35 in Europa gestationeerd zijn, of ze zullen vliegen is nog maar de vraag. Een toonbeeld van betrouwbaarheid zijn ze tot nog toe niet echt.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Deze fantastische F-35 kan de taak doen van 12 veertig jaar oude F-16, natuurlijk zal het er anders uitzien. Sommige zijn ook van mening, dat 275 Miljoen € is een hoop geld. De Belgische Federale overheid spendeert ongeveer 650+ miljoen € per dag. Tegen het jaar 2030, zullen er meer dan 2000 F-35 boven Europa vliegen.

 • Michel Van Limbergen

  Ik zou elke cent 275.000.000 keer omdraien voordat ik deze roimmel van de Amerikanen zou afnemen! Er is in Europa minstens evenwaardig materiaal te vinden

 • Verhaegen ivo

  Een beetje ernstig anseeuw, dat heeft kolonel Van Pee vergeten erbij te vertellen toen ze de berekeningen maakten en toen hij uitleg gaf aan Vandeput en de commissie?? Of was dat toen nog gratis? En zoals het bij schattingen van die heren mag je het bedrag X 3 doen voor het af is . Welke lijken gaan er nog uit de kast vallen?

 • Gino Denil

  Er zijn nog veel verborgen kosten aan die aankoop. Het onderhoud wordt op termijn even duur als de aankoop zelf. Een financiële ramp zei De Wever voor de N-VA zelf in de regering zat.