Komende dinsdag taxibetoging in Brussel

BELGA
De vertegenwoordigers van alle Brusselse taxiverenigingen en -centrales hebben beslist om op dinsdag 3 maart een taxibetoging te organiseren in de hoofdstad. Dat meldt woordvoerder Pierre Steenberghen vanavond. Het gaat om een klassieke betoging, die wellicht aan het Noordstation zal starten om vervolgens door Brussel te trekken. Bedoeling is zoveel mogelijk taxi's te laten samenkomen in de hoofdstad, klinkt het.

De taxiverenigingen en -centrales zullen alle taxichauffeurs van de hoofdstad oproepen om die dag mee te betogen tegen het taxiplan van Brussels minister Pascal Smet, "omdat daarin voorzien wordt dat het marktsegment van de taxi's ook bediend wordt door andere operatoren, die niet aan dezelfde eisen en verplichtingen onderworpen worden als de taxi's".

De vertegenwoordigers van de sector willen snel betrokken worden bij het beleid van de Brusselse regering. Vorige week vroegen ze al dat de Brusselse regering het ontwerp van Taxiplan 2014-2019 van minister Pascal Smet niet zou goedkeuren zonder eerst op zijn minst hun opmerkingen en bezwaren daarover gehoord te hebben. "Maar aan die oproep om gehoord te worden werd tot vandaag geen gevolg gegeven. We willen geconsulteerd worden en niet voor voldongen feiten geplaatst", aldus Steenberghen.

"We hebben liever geen betoging, maar de Brusselse taxichauffeurs zijn zeer nerveus. De banen van 3.000 mensen staan op het spel", luidt het nog.

De Brusselse taxisector eist gelijke rechten en plichten voor alle taxi's, geen fiscale (of andere) privileges voor Uber en geen sociale dumping.

We hebben liever geen betoging, maar de Brusselse taxichauffeurs zijn zeer nerveus. De banen van 3.000 mensen staan op het spel

Pierre Steenberghen, woorvoerder van de Brusselse taxiverenigingen en -centrales