Kom op tegen Kanker wil af van rookruimtes in cafés

Mogelijk worden rookruimtes in de horeca binnenkort verboden.
photo_news Mogelijk worden rookruimtes in de horeca binnenkort verboden.
Als het van Kom op tegen Kanker afhangt, zijn aparte rookruimtes in cafés en restaurants binnenkort ver­boden. De organisatie stapt naar de rechter omdat ze in strijd zouden zijn met een verdrag van de Wereld­gezondheidsorganisatie. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, De Standaard en het Belang van Limburg vandaag.

In Nederland had een gelijkaardige klacht succes. De Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) tekende verzet aan en kreeg gelijk van de rechtbank. Vrijdag werd ook het cassatieberoep verworpen. Vanaf nu zijn dus alle aparte rookruimtes in Nederlandse horecazaken ver­boden.

Bij ons mag het voorlopig nog wel, al moeten rookkamers wel aan strikte voorwaarden voldoen. "De ruimte mag bijvoorbeeld maximaal een vierde van de commerciële oppervlakte van de zaak innemen, de afzuig­installatie moet aan een hoop technische eisen voldoen en de deur mag nooit openstaan", zegt Jan Eyckmans van de FOD Volks­gezondheid. 

Maar mogelijk komt er ook in ons land straks een einde aan de rookkamers, want in navolging van Clean Air Nederland gaat ook Kom op tegen Kanker verzet aantekenen tegen de uitzondering, bevestigt algemeen directeur Marc Michils.

“Rookruimtes net oplossing”

Bij Horeca Vlaanderen klinkt het dat die rookruimtes net een oplossing waren. "Uitbaters zorgden er daarmee voor dat er niet meer in het café of restaurant gerookt zou worden, en dat er toch een faciliteit is voor rokers. Ze nu afschaffen, is voor ons niet aan de orde", zegt directeur Matthias De Caluwe. "Onze ondernemers hebben zwaar geïnvesteerd om dit te kunnen aanbieden volgens alle voorwaarden.”
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Hufton

  Dit is schandalig! Ik ben zelf geen roker en had al een dubbel gevoel toen ze roken op cafe verboden. Het werd dan erger omdat ze ook niet meer voor de deur mochten roken. Nu heeft elk cafe dat deze belachelijke regels heeft overleefd geïnvesteerd in een oplossing dat nu ook weg moet, sluit cafe's dan gewoon i.p.v. ze eerst uit te melken en verbied het verkopen van tabak als je blijft pesten. Dat mensen dit blijven pikken snap ik niet..

 • Wilfried Vanden Berg

  Gewoon belachelijk . Eerst de mensen ( uitbaters) op zware kosten jagen, en dan alles veranderen,. Net zoals die idiote reclame op pakjes sigaretten of tabak. Waarom nooit die dodelijke reclame op alcohol ? Er zijn meer mensen overleden aan alcohol dan van tabak. Hoeveel gezinnen zijn er niet kapot gegaan van alcohol , en niet van sigaretten . Het is gewoon een heksenjacht van enkelen die een hekel hebben aan tabak . Gewoon belachelijk. Maar wat is hun verslaving ?

 • oswald billiet

  Twee café's per dag stoppen. De kroeggeest is weg. De gezelligheid rond de toog is verwaterd. De rondjes bestaan niet meer. Wie wil roken moet buiten gaan staan. En dan zien die cafébazen het niet meer zitten. Hun zaken hebben de koelheid van de crematoriumzaal gevoeld. Er wordt niet meert gelachen. Wanneer zullen die anti-rookexperten nu een stoppen? Zee hebben nu ook al het vapen ontdekt.

 • jack vandenhende

  Dezelfde mensen die hier over blijven leuteren , zijn ook diegene die tegen erkenning cameras , vingeren afdrukken en snelheid camera zijn om private redenen . Maar diezelfde mensen vinden het niet nodig om private ruimte van rokers te respecteren , of hoe hypocriet sommige mensen kunnen zijn . Ik ben zelf geen roker .

 • raf peeters

  @stefan crama, wel voor U zou men ingeval van longziekte of alles ten gevolge van roken je alle medische kosten zelf moeten laten betalen ,je beslist namelijk zelf dat je Uw lichaam vergiftigd,miljarden kost het deze rotzooi de gemeenschap en roken hebt je echt niet nodig,wil dan nog zwijgen die staan te betogen voor zuivere lucht en ze roken.