Kolonel die vervangingsprocedure F16's leidt, vindt studie "overroepen"

Kolonel Harold Van Pee, die de leiding heeft over de vervangingsprocedure van de F-16's, wist naar eigen zeggen van de studies van vliegtuigbouwer Lockheed Martin over de levensduur van de toestellen. Gisteren zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) nog het omgekeerde. "Maar die studie vertelt niets nieuws. Die is overroepen." Dat zegt hij in Het Belang van Limburg.

"Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden. De vraag is wat je nog effectief met die F-16's kan doen. Deze studie gaat over de carrosserie, niet over het hele wapensysteem", zegt Van Pee. "De studie is ook besteld door een heel andere dienst. Een van die mensen heeft mij de studie doorgestuurd. Ik kende de context niet en heb toen de vraag gesteld aan zijn meerdere, iemand van Material Resources: 'Wat moet ik hiermee?' Het antwoord luidde: 'We hebben dat bestudeerd, maar het resultaat is dat het niet haalbaar is.'"

'Je kan een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden'

Harold Van Pee

Aan VRT NWS bevestigt Van Pee dat hij de studie inderdaad ontvangen heeft, en dat hij ernaar "uitkijkt" om uitleg te geven in het parlement. Gisteren nog zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) dat hij niet op de hoogte was van het rapport en dat ook Van Pee er niets over wist. 

Geen hoorzitting

Kamerlid Alain Top (sp.a) stelde in de commissie Defensie, die vanmorgen bijeenkwam, voor om Van Pee vandaag nog te horen. Dat voorstel werd echter weggestemd in de commissie; de meerderheid wacht liever de externe audit af die minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft besteld. Volgens de minister zou die studie er "ten laatste over drie weken moeten zijn". De hoorzitting staat nu gepland voor 18 april. 

"Wat hier gebeurd is, is een aanfluiting van hoe beslissingen rond militaire aankopen moeten verlopen. Hier stelt zich een probleem van respect voor de parlementaire democratie door generaals en opperofficieren", zei sp.a'er Dirk Van der Maelen. "Het parlement moet doen waarvoor het verkozen is en uitpluizen hoe dit kon. Laat ons geen tijd meer verliezen aan procedures en de defensietop vandaag nog bijeenroepen", vond Groen-collega Wouter De Vriendt. "Van Pee zegt dat hij wil komen, en dan zouden wij zeggen dat hij niet moet komen. Dat is de omgekeerde wereld." 
191 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Van Becelaere

  De nva aanhang is niet gefrustreerd guido bervoets het zijn uw idiologische vrienen die de publieke opinie manipuleren en bedriegen door bewust foute informatie te verspreiden zielig om op deze wijze stemmen te ronselen bij mensen die geloven dat er in sommige kersen gouden pitten zitten en naar de fruitstreek rijden

 • Marc Baeyens

  Hoe zijn de sossen aan de gelekte rapporten en emails geraakt ? Door saboteurs van minister Vandeput, maw. van de N-VA. Verkiezingen komen dichter, de moment om te scoren. Op hun eigen achterbakse sLinkse manier zoals gewoonlijk, met veel sensatie en tromgeroffel. Maar de échte waarheid moet nog boven komen. Minister Vandeput moet hard optreden tegen dit incivisme.

 • Bram Hens

  Koop er ééntje minder dan voorzien en het gat in de begroting is gedicht.

 • Elle Devee

  Je kunt inderdaad met die oude en verouderde vliegtuigen blijven vliegen net zoals je met een oldtimer kunt blijven rijden. Maar met die oldtimer ga je niet naar Spanje rijden op vakantie hè. En wie van ons wacht er om een pc of smartphone te vervangen tot het echt helemaal niet meer gaat? Niemand. We vervangen die wanneer de prestaties achterhaald zijn.

 • Peter Verberckmoes

  Waarom gaan we niet voor de russische Sukhoi T-50 ?