Kolenwasserij van Beringse mijn op Europese shortlist meest bedreigde historische gebouwen

Mine Dalemans
De steenkolenwasserij in Beringen staat op de shortlist van een Europees programma voor de zeven meest bedreigde historische gebouwen. Dat maakte de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) bekend. 

De voorbije jaren doken geregeld geruchten op dat projectontwikkelaar BE-MINE plannen had kolenwasserij 1 geheel of gedeeltelijk te slopen, maar het Beringse gemeentebestuur heeft de sloopvergunning geweigerd. De provincie Limburg buigt zich momenteel over de beroepsprocedure. Het massieve gebouw bestaat uit kolenwasserij 1, 2, 3 en 4.

De steenkoolmijn van Beringen en de kolenwasserij werden in 1993 en 1994 door de Vlaamse overheid wettelijk beschermd. De kolenwasserij is volgens VVIA een van de grootste en meest indrukwekkende industriële erfgoedsites in Vlaanderen en zelfs ver daarbuiten. "Het is een functioneel mastodont in ijzer, staal, baksteen en glas die de mijnsite en de omgeving errond domineert. Met de beschermde status inzake heel zijn installatie en uitrusting is het een uitzondering in Europa. 

Borgerhoff

"Kolenwasserij 1 werd in 1923 gebouwd en nadien uitgebreid met wasserijen 2, 3 en 4. Deze vier delen vormen samen een massief gebouw", legt VVIA-voorzitter Adriaan Linters uit. Omwille van de slopingsdreiging heeft de VVIA een dossier opgesteld en ingediend voor de Europese campagne 'The 7 most endangered 2018'. Dat is een programma van Europa Nostra, een toonaangevende erfgoedorganisatie in Europa.

"Een panel van experts op verschillende gebieden heeft de kolenwasserij in Beringen geselecteerd. We zijn bijzonder tevreden. Op de shortlist zijn twaalf erfgoedlocatie uit tien Europese landen opgenomen, waarvan eentje uit België, " vertelt Stephan Put, voorzitter van de Werkgroep Monumentenzorg Beringen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris bogaerts

  Pracht gebouw hadden ze hier maar na gedacht in België en 2-mijnen open gehouden. Nu hebben we bijna niks meer van grote industrie waar laaggeschoolden kunnen werken.

 • Johan Van de Wyer

  wat ga je er dan in godsnaam mee doen?????

 • Willem Coopman

  Slopen die zooi, het restaureren en in stand houden van dergelijke oude koterijen kost handenvol geld. In plaats van een voetbal club te sponseren bij het sluiten van de steenkoolmijnen hadden de limbugse politici beter geopteerd om meteen een nieuwe bestemming te kiezen. Er staan in ons land mooiere gebouwen die de het verdienen beschermd te worden.

 • Jan Van Overveldt

  België is amper een voorschoot groot. Toch willen "ze" waardeloze gebouwen behouden. Breek het af en plant een bos aan. Kunnen "ze" dat binnen 50 jaar laten rooien om er een parking op te zetten. Limburgse specialiteit dacht ik.