Koksijde verwelkomt eerste opvolger Sea King

BELGA
De luchtmachtbasis van Koksijde heeft vandaag officieel de eerste van vier NH90-helikopters in maritieme uitvoering verwelkomd, nadat het toestel vorige week al was aangekomen. De helikopters moeten tegen medio 2016 de 'search and rescue'-taken van de Sea Kings overnemen.

Minister van Defensie Pieter De Crem verduidelijkte vandaag bij de officiële voorstelling dat de helikopters niet enkel zoek- en reddingstaken krijgen, maar ook mee kunnen aan boord van fregatten voor, bijvoorbeeld, missies tegen piraterij of drugshandel.

Aangezien het om quasi dezelfde toestellen gaat als die van Nederland, zijn ook gezamenlijke missies mogelijk, aldus De Crem. Inclusief dus het landen van een Belgische helikopter op een Nederlands schip en vice versa. "Een voorbeeld van pooling and sharing", zo verwees de minister nog naar de groeiende toenadering tussen de Europese legers.

België kocht de acht NH90's - vier in tactische uitvoering, vier maritiem - al in 2007, voor zo'n 300 miljoen euro. Het programma liep echter verschillende jaren vertraging op, waardoor het Belgisch leger noodgedwongen de levensduur van de bijna veertig jaar oude Sea Kings moest rekken.