Koksijde pareert kritiek op tweedeverblijfstaks

Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.
BELGA Burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche.
Koksijde weerlegt de kritiek op de tweedeverblijfstaks. Vorige week kwam de kustgemeente in het oog van de storm terecht toen bleek dat er nog een gerechtelijke procedure loopt rond de verblijfstaksen. Burgemeester Marc Vanden Bussche en een groot deel van het schepencollege gaven deze middag tekst en uitleg.

Terwijl de aangifte voor de belasting op tweede verblijven in Koksijde terug in de bus viel, werd een oud verhaal opgerakeld over een gerechtelijke procedure inzake die taksen. Twee individuele dossiers voor het aanslagjaar 2007 zijn momenteel nog hangende bij Cassatie, waardoor de vraag rees of Koksijde wel tweedeverblijfstaksen mag innen. Dat mag wel degelijk, oordeelt Koksijde. "De lopende dossiers dateren uit de vorige legislatuur. Nu hebben we een nieuwe belastingsreglement dat nog gefundeerder en dieper gemotiveerd is", meent burgemeester Vanden Bussche.

Koksijde benadrukt dat het ook geen aanvullende gemeentebelastingen int en dat het met een taks van maximum 895 euro netjes binnen de regels valt van de omzendbrief van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA), dat een maximumbedrag van 1.000 euro adviseert. "We hebben dat geld ook nodig voor onze investeringen in openbare ruimte, toerisme, onderhoud, ... Het kan niet de bedoeling zijn dat we het licht 's avonds moeten doven", aldus de burgemeester.

"Meer dan 99 procent betaalt de belastingen. Er zijn jaarlijks wel ongeveer 60 klachten, maar die worden door de bemiddelingscommissie in der minne geregeld. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die bijvoorbeeld midden het jaar het tweedeverblijf hebben verworven, en zo maar een deel willen betalen van de taks, wat kan. Maar die enkelingen die gerechtelijke stappen ondernemen verdrinken hun eigen vis", oordeelt de burgemeester.

Vanden Bussche is ervan overtuigd dat hij bij Cassatie gelijk zal halen, "omdat onze motivatie is versterkt en ons belastingsreglement an sich nooit rechtstreeks is aangevallen".

Vanden Bussche hoopt dat het laatste keer is dat hij zich moet verantwoorden voor deze taks. "Die taks dateert bij ons van 1976, de tijd van de gemeentefusies. Merk ook op dat 234 van 308 Vlaamse gemeenten zo'n taks hebben, dus dit belangt niet enkel de kustgemeenten aan maar heel Vlaanderen."