Kogels bijna op in ons leger: "roep maar pang pang"

Het zou een Belgenmop kunnen zijn, maar het is realiteit: het leger zit bijna zonder kogels. Per militair zijn er welgeteld nog vier over. De toestand is "dramatisch", volgens de legervakbond VSOA.

Bestelling
Het tekort ontstond nadat een grote bestelling van 5 miljoen kogels op het laatste moment werd tegengehouden wegens enkele foutjes in het order. "Hierdoor moeten we de hele aanbesteding opnieuw doen, een zaakje dat vele maanden vertraging met zich meebrengt", zegt Ingrid Baeck, woordvoerster van Defensie.

Afghanistan
Volgens een interne bron zorgt het gebrek aan kogels voor een levensgevaarlijke situatie, vooral voor de soldaten in Afghanistan. "Zij moeten het stellen met 215 patronen, terwijl 'soldaten in actie' normaal over 2.000 patronen moeten beschikken".

"Pang pang"
En het kan nog erger én hilarischer. "Menige militair kreeg de voorbije jaren het schaamrood op de wangen toen ze in plaats van te schieten weer eens 'pang-pang' moesten roepen tijdens oefeningen in de Ardense bossen", klinkt het nog bloedserieus.

Nuance
Dat laatste wordt ontkend door de woordvoerster. Ook dat elke soldaat nog over amper vier kogels beschikt, nuanceert Baeck, "want niet elke soldaat 'werkt' met die munitie. Ons leger telt 38.000 man, de landmacht 16.000 en de direct inzetbare landmacht - zij die de kogels nodig hebben - telt 7.000 mannen en vrouwen. Ieder van hen beschikt over meer dan 1.000 kogels om 'schietklaar' te geraken.

Navo
Ook zij die op missie zijn - momenteel zo'n 1.250 man - hebben ruim voldoende munitie. In nood kunnen overigens de andere NAVO-landen nog bijspringen, maar dat is nu nog zeker niet aan de orde", aldus de woordvoerster. (belga/mvl)