Koerierscollectief bij Deliveroo wil morgen werk neerleggen in vijf Belgische steden

Photo News
Het collectief van koeriers bij Deliveroo wil - zoals aangekondigd - morgen het werk neerleggen. Dat zal het geval zijn in Brussel, Luik, Mechelen, Antwerpen en Gent, en ook in Amsterdam, kondigt de Franstalige christelijke bediendebond CNE aan. Het collectief is een autonome organisatie van ongeveer 200 koeriers en krijgt de steun van de christelijke vakbond. 

Bij Deliveroo is een sociaal conflict aan de gang over het precieze statuut van de koeriers. Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering.

Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon. Het collectief wil echter dat de koeriers via de coöperatie blijven werken. Het collectief kondigde deze week al aan elke zaterdagavond tot het einde van de maand het werk te willen neerleggen.

Overleg

Bij Deliveroo is vandaag - voor het eerst - wel overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers. Dat zegt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB."Er was een gesprek met de directie. Er is afgesproken om het sociaal overleg op te starten. Ook de directie wil een oplossing voor het statuut. Een eerste overleg vindt plaats over veertien dagen", aldus Steyaert. De acties gaan wel door. "Het zal in Vlaanderen om sensibiliseringsacties gaan", preciseert de BTB-secretaris.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • roland peeters

  Nog even,en ze brengen zo uw kinderen naar huis of naar het terras waar ge zit.

 • Dirk D'hont

  Jongeren beginnen te begrijpen hoe welvaart en verworven rechten bekomen zijn, dit tot tandengeknars van vele hebzuchtige anders denkenden.

 • raf janssens

  Groot gelijk. Geen plaats voor moderne slavernij.

 • jan latour

  ik heb dat niet nodig ik maak mijn eten zelf ik moet al die vieze dingen niet