Koerdische hongerstakers in Brussel met 100

Koerden in hongerstaking op het Luxemburgplein in Brussel.
PHOTO_NEWS Koerden in hongerstaking op het Luxemburgplein in Brussel.
De groep Koerdische hongerstakers die sinds begin vorige week actie voert op het Brusselse Luxemburgplein is inmiddels aangedikt tot 100 deelnemers. De Koerden voelen zich in het door Islamitische Staat (IS) belegerde Kobane in de steek gelaten door Turkije en de internationale gemeenschap.

De hongerstakers, die in shiften werken, eten niet en drinken enkel water of thee met suiker. De groep die gisteren de wacht heeft afgelost, bestaat de helft uit Koerden uit Duitsland en Frankrijk. Velen dragen een vlag met de afbeelding van Abdullah Öcalan, de Koerdische leider die al 15 jaar gevangen zit in Turkije. Zaterdag plannen de Koerden een grote bijeenkomst in het Duitse Düsseldorf.

Het Koerdische stadje Kobane in het noorden van Syrië wordt sinds enkele weken aangevallen door IS. "Dit is een noodkreet. We zitten gekneld tussen de tanks van Turkije (Kobane ligt tegen de Turkse grens) en de terroristen van de Islamitische Staat", zegt één van de hongerstakers.

"Turkije werkt samen met IS"
"Turkije werkt samen met IS. We hebben beelden van hoe de soldaten van IS door Turkse regeringstroepen worden opgeleid in Istanboel", zegt Hakan Ciftci, lid van het Comité voor Buitenlandse Zaken van het Koerdisch Nationaal Congres. "Bovendien hebben we onze twijfels over de efficiëntie van het militair ingrijpen van de Westerse coalitie. Hoewel de doelwitten zeer duidelijk zichtbaar zijn in het kale gebied, is de schade die de bombardementen van de afgelopen dagen hebben aangericht te klein."