Koerdische asielzoekers houden hongerstaking in Brusselse Miniemenkerk

Ook in 2005 bezetten Koerdische asielzoekers de Miniemenkerk. (archieffoto)
PHOTO_NEWS Ook in 2005 bezetten Koerdische asielzoekers de Miniemenkerk. (archieffoto)
Een vijftiental Koerden houdt al twee weken een hongerstaking in de Brusselse miniemenkerk om verblijfspapieren te krijgen. Dat meldt tvbrussel. De hongerstakers deden hun verhaal ook aan persbureau Belga.

De groep mannen tussen 20 en 66 jaar verblijft al 17 dagen in de Brusselse Miniemenkerk in de Marollenwijk. Daar mogen ze 30 dagen blijven. "Maar wij blijven tot het einde, al moeten we hier sterven", zegt Korkut Sultan. Zijn verblijfsaanvraag werd al twee keer geweigerd. Hij is nu acht jaar in België. "We hebben geen andere keuze, we willen en zullen in België blijven", luidt het.

Ook de andere Koerden, die op matrassen liggen in de linkerkant van de kerk, slaagden er tot nu niet in om geldige verblijfspapieren te verkrijgen. Met hun hongerstaking willen ze de overheid onder druk zetten. Enkel liters water en thee zijn voorhanden.

Normaal leven
De meesten verblijven al jaren in ons land. Ze woonden in Brussel, Luik en Leuven. Hun familie en vrienden wonen verspreid over België maar ook zij verblijven hier vaak zonder vergunning. "We willen hier blijven wonen en werken, een normaal leven leiden zoals iedereen", vertelt Resat Buyuk, die hier vier jaar is en goed Nederlands spreekt.

Koerden zijn een volk met een eigen taal en cultuur, maar hebben geen eigen land. Ze wonen onder meer in Turkije, waar ze vaak te maken krijgen met discriminatie. Daarom vluchten veel koerden naar Europa, maar het lukt hen vaak niet om hier papieren te krijgen.