Koen Metsu (N-VA) wordt voorzitter van 'terreurcommissie'

Zwaarbewapende militairen patrouilleren in de Brusselse straten.
GETTY Zwaarbewapende militairen patrouilleren in de Brusselse straten.
N-VA-kamerlid en burgemeester van Edegem Koen Metsu wordt de voorzitter van de bijzondere commissie over terreurbestrijding. De 'terreurcommissie' komt vanavond voor de eerste keer samen in het federaal parlement.

Vanavond zal de bijzondere commissie over terreurbestrijding in het federaal parlement samenkomen. Dat zijn de fractieleiders overeengekomen. Ze bepaalden ook het actieterrein van de commissie, die al werd aangekondigd door premier Michel (MR). De commissie zal zich in eerste plaats bezighouden met de 18 maatregelen die de regering formuleerde. De wetteksten zullen besproken én gestemd worden.

Het accent ligt niet op het onderzoek van wat er fout is gelopen bij de inlichtingendiensten. Daarvoor zijn comité P en comité I al een onderzoek gestart. Wel kunnen er hoorzittingen georganiseerd worden.

Vanavond wordt de werkagenda vastgelegd. Bij de eerste échte werkvergadering, allicht al volgende week, zal premier Michel de maatregelen komen toelichten. Daarna zijn onder meer de ministers Geens (Justitie, CD&V), Jambon (Binnenlandse Zaken, N-VA) en Vandeput (Defensie, N-VA) aan de beurt. Ook parlementsleden kunnen voorstellen voorleggen.

De werkwijze is het resultaat van een compromis. De oppositie wou ook een echt onderzoek, de meerderheid vreesde dubbel werk.

Koen Metsu.
n-va Koen Metsu.