Koen Geens: "Federale kieskring is geen goed idee"

BELGA
In het Kiescafé van Radio 1 ging federaal staatssecretaris Maggie De Block van Open Vld in debat met uittredend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) over de federale kieskring. Open Vld is voorstander, maar Geens ziet geen heil in het idee.

De federale kieskring is een idee die al langer wordt geopperd om een zeker democratisch deficit in ons land op te lossen. Vandaag de dag leven we in België in twee 'democratieën' waarbij Nederlandstaligen niet op Franstalige kandidaten kunnen stemmen en omgekeerd. Er zijn namelijk enkel provinciale kieskringen. Dat zorgt voor dovemansdebatten als dat tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vorige week waarbij elke kandidaat kan scoren in de eigen taalgroep zonder daarvoor in het kieshokje afgestraft te kunnen worden.

Open Vld is als oplossing dan ook voor de invoering van een federale kieskring. Daarbij zou bij federale verkiezingen een bepaald aantal Kamerleden verkozen worden in één grote nationale kieskring. Franstaligen zouden zich dus ook in Vlaanderen kunnen presenteren en omgekeerd. "Dat is het meest democratische. Op die manier kan een minister zich presenteren van noord naar zuid", zo argumenteerde Maggie De Block. Voor de liberalen is dat logisch, aangezien een federaal minister ook een beleid uitvoert dat op het hele land van toepassing is. "Die mag dus ook door de volledige bevolking geëvalueerd worden."

"Klinkt leuk, maar werkt niet"
CD&V was het daar bij monde van Koen Geens niet mee eens: "We hebben ook geen Vlaamse kieskring of een Europese kieskring. De federale kieskring zou een Belgische systeemfout moeten repareren, maar hoe wil je dat precies doen?" Volgens Geens klinkt het idee van een federale kieskring vooral leuk, maar zal het in de praktijk geen verschil maken. "De voorstanders van een federale kieskring willen de taalgroepen niet doorbreken en opperen de idee van 9 Nederlandstalige en 6 Franstalige verkozenen. Maar wat baat die kieskring dan als we het aantal al op voorhand vastleggen? Alles blijft daarin wat het is."

Een federale kieskring kan voor CD&V dan ook enkel als kiezers twee stemmen kunnen uitbrengen, of wanneer taalgroepenevenwicht in het parlement wordt opgeheven. "En dan moeten we ook de alarmbelprocedure en het tweederdemeerderheidssyteem laten vallen. Want je kan niet zomaar zeggen 'Dit idee verbetert de democratie en zal wel leuk zijn', zo'n voorstel moet voldragen zijn."

Peilingen
De Block en Geens, beide kandidaat in de provincie Vlaams-Brabant, gingen ook kort in op de provinciale peiling die De Morgen, Het Laatste Nieuws en VTM gisteren over die provincie uitbrachten. Daaruit blijkt de persoonlijke populariteit van De Block te renderen voor haar partij. Maar de staassecretaris wil niet vooruitlopen op de zaken. "Als ik die score volgende week haal, zou ik heel tevreden zijn. Maar vraag het mij dan nog maar eens."

Geens gaf toe dat zijn partij nog een tandje zal moeten bijsteken. "Wij hopen toch op een eindjump in Vlaams-Brabant, we willen er absoluut drie zetels binnenhalen."