Koen Geens drukt minimale dienstverlening in gevangenissen door: vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor 6 maart

Vertommen
De vakbonden bij de gevangenissen hebben een stakingsaanzegging ingediend om een 24 urenstaking op 6 maart mogelijk te maken, conform de nieuwe regels rond het sociaal overleg en de minimale dienstverlening. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kondigde gisteren aan dat die nieuwe regels voortaan zouden toegepast worden, tot ongenoegen van de bonden. Ruim zeventig procent van de cipiers in de gevangenis van Leuven-Centraal is deze ochtend niet aan het werk gegaan volgens het Gevangeniswezen.

De bonden hebben de voorbije weken al regelmatig gestaakt om te protesteren tegen de manier waarop Koen Geens de minimale dienstverlening wil laten uitvoeren. Ze zien daarin een aanval op het stakingsrecht. Volgens de nieuwe regels kan nog enkel gestaakt worden tien dagen nadat een aanzegging werd ingediend. Tijdens de staking moet ook een minimale dienstverlening van kracht zijn, waarbij minimaal zeventig procent van het personeel aanwezig is.

De drie representatieve vakbonden bij de gevangenissen, ACOD, ACV en VSOA, overwogen eerst om op 28 februari te staken, uit protest tegen de aankondiging van Geens om de nieuwe regels voortaan uit te voeren. Maar na overleg met hun juridische adviseurs zagen de vakbonden daar van af.

24 urenstaking op 6 maart

In de plaats daarvan dienen de drie bonden nu een stakingsaanzegging in “conform de nu geldende wetgeving, om een 24 urenstaking op 6 maart 2020 mogelijk te maken”. De afgevaardigden in de algemene comités van de bonden gaan vervolgens de komende dagen beslissen of de staking op 6 maart effectief doorgaat. “De minister mag dan wel denken dat hij het personeel in de gevangenissen monddood kan maken, maar wij gaan ons daar voor alle duidelijkheid niet bij neerleggen.”

De minister mag dan wel denken dat hij het personeel in de gevangenissen monddood kan maken, maar wij gaan ons daar voor alle duidelijkheid niet bij neerleggen.

Afgevaardigden van ACOD, ACV en VSOA

Overbevolking en verlofachterstand 

VSOA Openbaar Bestuur voegt daaraan toe in een persbericht dat de minimale dienstverlening niet eens zou nodig zijn als de overheid gemaakte akkoorden zou uitvoeren. Maar ze respecteert de protocollen niet, klinkt het. “Er is nog steeds onvoldoende personeel, nog steeds overbevolking, nog steeds een immens grote verlofachterstand, achterstand op kledij, enzovoort”, zegt VSOA.

“VSOA kan en wil zich dan ook niet neerleggen bij deze vorm van dictatuur en zal met alle middelen proberen het tij te doen keren. VSOA staat voor een constructieve dialoog maar hier stellen we vast dat dit niet aanvaard wordt door de overheid”, aldus de liberale bond. De vakbond valt zo uit tegen de “eenzijdige” beslissing van Geens om door te gaan met de uitvoering van de minimale dienstverlening, ook al stelde ze zich naar eigen zeggen steeds “constructief” op om onderhandelingen te hervatten.

Eerder op de dag had ook ACOD AMiO in een persbericht uitgehaald naar de “ezelstamp” van minister Geens aan het gevangenispersoneel. Naast harde kritiek op het niet naleven van protocols, hekelt de socialistische bond het “dictaat uit de Wetstraat”. “De ACOD kan en zal nooit aanvaarden dat werknemers van de federale overheid monddood gemaakt worden via een wet op de minimale dienstverlening die destructief is voor het stakingsrecht”, klinkt het ook. “De fel gecontesteerde wet en vooral de manier waarop deze door minister Geens toegepast wordt, zal verder aangevochten worden via elke mogelijke wettelijk weg - en uiteraard ook via vakbondsacties.”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Staking in Leuven-Centraal opgeschort

In Leuven-Centraal is 70,6 procent van het personeel vandaag net níet aanwezig. “Het gaat om een actie die al langer was aangekondigd", verduidelijkt Eddy De Smedt van de vakbond VSOA (Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt). "Sowieso waren er acties tegen de minimale dienstverlening tot het einde van de maand. Dit is er dus nog een uitloper van.” Na de algemene stakingsaanzegging voor 6 maart schortten de vakbonden in Leuven-Centraal hun actie op.

“Het risico voor de stakende cipiers is anders te groot. Bij acties voordien zou wie mee staakt beschouwd kunnen worden als onwettig afwezig en dit heeft zware consequenties voor de anciënniteit omdat men hierdoor meteen een maand zou verliezen”, aldus vakbondsafgevaardigde Hans Lemmens (ACOD). Hij is niet te spreken over de regeling voor de minimale dienstverlening die Geens vanaf nu wil toepassen. “Pure dictatuur”, aldus Lemmens. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Berthie Gijsen, alleen ambtenaren willen nog werken in de gevangenissen. Anders vind je geen kat. Als ik van de vakbonden was liet ik elke week een paar gevangenen los dan verlaagt de werkdruk en overbevolking vanzelf

 • Ken Grootjans

  Een minimale dienstverlening voor politici ware veel nuttiger. En quota (1/4 van huidig aantal) voor maximum aantal. Zou een veelvoud opbrengen.

 • frans Venloo

  Gebeurde al toen ik nog in dienst was ( 30 jaar terug ) en nu nog steeds goe bezig om het op te lossen

 • Eric Loyens

  Minimum dienstverlening doordrukken maw het te kort aan personeel wordt niet opgelost ik raad aan aan diegen die opgeroepen worden plots de schijterij krijgendoktersbriefje en het is opgelost

 • Berthie Gijsen

  En nu blijven die ambtenaren natuurlijk staken.Ambtenaren statuut afpakken.