Knokke niet ongerust in bommenkerkhof

Leopold Lippens, burgemeester (CD&V) van Knokke Heist.
Photo News Leopold Lippens, burgemeester (CD&V) van Knokke Heist.
Knokke-Heist is niet ongerust na de berichten over lekkende WOI-bommen voor hun kust. Dat zegt burgemeester Leopold Lippens. Provinciegouverneur Carl Decaluwé is voorzichtiger.

"Als er geen gevaar is, dan moet de munitie daar blijven liggen", reageert burgemeester Lippens. "De lekken moeten ook nog bewezen worden. Het verhaal duikt ieder jaar wel eens op maar voorlopig blijft het "Fake News". Verspreid over de Noordzee en onder meer de kust van Frankrijk liggen tientallen, zelfs honderden dergelijke bommenkerkhoven. "Daar is nooit een probleem mee geweest, dus waarom zou er in Knokke dan plots een probleem zijn? Er ligt ook een metershoge sliblaag op".

Gouverneur Carl Decaluwé is voorzichtiger. "We weten al langer dan vandaag dat op de zandbank Paardenmarkt oorlogsmunitie op de bodem ligt. Het gaat onder meer om fosfor- en gifgasbommen. Vroeg of laat moet dat bommenkerkhof daar weg, dat zeg ik al langer. Stel dat er daar bijvoorbeeld ingrepen nodig blijken in het kader van kustbescherming."

35.000 ton munitie

De overlevering zegt dat een derde van de 35.000 ton ongebruikte granaten zou bestaan uit gifgasmunitie, maar die cijfers zijn gebouwd op drijfzand, menen wetenschappers. Het is goed mogelijk dat het volledige bommenkerkhof uit gifgasbommen bestaat.

De gouverneur was tot vandaag niet op de hoogte van lekken. "We weten dat er een heel minieme concentratie aanwezig is van bepaalde stoffen. Dat blijkt uit de monitoringopdrachten die jaarlijks gebeuren. Mocht uit onderzoek, onder meer door het onderzoeksschip Belgica, blijken dat er effectief lekken zijn, dat moet de overheid haar verantwoordelijkheid nemen", besluit hij.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Juliaan Van Reeth

  Uiteraard is Lippens niet in paniek. Moest hij dat wel zijn, dan zou de Knokse immobiliensector, waar hij de eerste viool speelt, als een kaartenhuisje in mekaar storten. Zijn broer, Maurice Lippens (Generale Bank, later Fortis), was ook zo'n mooiprater. Het gevolg was dat veel mensen hun fortuin zagen verdampen.

 • Johan Blondeel

  Het zal zijn probleem niet meer zijn. De problemen zullen na Lippens legislatuur maar beginnen.

 • Marcel Lion

  En doen wat ze van in het begin moesten doen,direct ontmantelen. Wie gaat dit betalen?

 • Pol Gesmol

  Oh ja, al die luxe beesten daar zijn van deze wereld niet en zijn zo impulsief dat ze allemaal dat nest daar gaan verlaten. Wie moet nu een bom naast zijn luxe appartement hebben. Gedaan met de luxe badstad!

 • mieke vermeulen

  Windmolens zijn wel een probleem in Knokke-Heist .