Knokke-Heist verzet zich tegen aanleg van proefeiland

rv
Knokke-Heist is gekant tegen de plannen om een proefeiland voor de kust van de badstad aan te leggen. De kritiek komt er nu het openbaar onderzoek volop aan de gang is. "Wij vechten verder", aldus burgemeester Leopold Lippens vandaag.

Knokke-Heist sprak zich eerder al negatief uit, maar herhaalt die stelling vandaag nog eens omdat het openbaar onderzoek volop aan de gang is. De gemeente wil zo veel mogelijk bezwaren verzamelen. Bovendien merkt het college op dat er op dit moment proefboringen gebeuren voor de kust van de badstad. Volgens Knokke-Heist is een proefeiland nefast voor het toerisme.

N-VA

"Het college van burgemeester en schepenen vindt het onvoorstelbaar dat op 1 oktober 2016 minister Ben Weyts en staatssecretaris Philippe De Backer enkel in aanwezigheid van de lokale N-VA-mandatarissen dit project hebben voorgesteld in Natuurpark het Zwin met streefdatum van de realisatie van het proefeiland in 2020", zegt Lippens. "Dat betekent duidelijk dat dit project gedragen wordt door de N-VA, waarbij de lokale N-VA-mandatarissen hun minister niet eens durven tegen te spreken."

"Het gemeentebestuur is sindsdien naar alle vergaderingen en inspraakmomenten geweest waarop het uitgenodigd werd. Niettegenstaande dit stelt het college vast dat de Vlaamse minister van Toerisme nooit een woord geuit heeft om naar het standpunt van de lokale overheid te luisteren. Blijkbaar interesseert ons toerisme hem dus niet."

Proefboringen

Weyts en De Backer willen met dit pilootproject vooral bekijken hoe de kust op lange termijn kan beschermd worden tegen de duizendjarige storm. Bedoeling is om in 2020 de aanleg te starten van een kunstmatig eiland van 40 hectare op 1,2 kilometer voor de kust van Knokke-Heist.

Minister Weyts ontkent overigens dat de proefboringen die momenteel worden uitgevoerd rechtstreeks verband houden met proefeiland. "Dit hefeiland, de Vagant van DEME, voert boringen en sonderingen uit over de volledige oostkust, vanaf Zeebrugge tot aan de Nederlandse grens, en buiten de vaarpassen. Dat gebeurt om de ondergrond beter in kaart te brengen met betrekking tot zandbeschikbaarheid en de historische ondergrond beter te inventariseren", aldus minister Weyts.

"Dit onderzoek staat niet in verband met het 'proefeiland' waar Knokke-Heist op doelt. Deze opdracht werd gegund aan de firma DEME en werd gestart in april 2018 en zal nog een tweetal maanden uitvoering kennen afhankelijk van de weersomstandigheden", duidt hij.

"Burgemeester Lippens wordt in alle processtappen en elk overleg betrokken. Het is spijtig vast te stellen dat hij desondanks foutieve informatie verspreidt en de eigen bevolking bang tracht te maken met onwaarheden. De plannen inzake een proefeiland gaan over de bescherming van de inwoners van Knokke en het hinterland tegen overstromingen. Het gaat dus over het veiligstellen van de Knokkenaars, níet over het veiligstellen van de sjerp van de burgemeester bij de volgende verkiezingen", aldus Weyts.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Stoffel

  Antwerpse belangen...hahaa onnozelaar. De antwerpenaar heeft met dat ding niks te maken . De enige belangen die gediend worden zijn die van de rijken... en daar is uwe lippens eene van

 • Filip Strobbe

  Is enkel in het belang van de keizer van Antwerpen,Zijn enige doel is alle macht en economische belangen naar zich toe te trekken,De westerschelde,een nieuwe luchthaven,enz.......kortom van Antwerpen de nieuwe hoofdstad maken,maw de groten groter maken en de kleine mens nog een kopje kleiner maken,meer is het niet.

 • didier Amelot

  Indien het een pilootproject is, waarom wordt zo’n eiland niet aangelegd voor een kuststrook waar het niemand stoort ? : de duinen van de panne of Bredene ? Want eerlijk, indien de 1000jarige storm er ooit komt is de volledige Belgische kuststrook weg, en niet enkel Knokke. Met inbegrip van een deel van het binnenland.

 • Edmond Dillien

  is er ergens iemand met de nodige kennis van zaken, en niet een van de politieke "experts", die hier enige bewijzen van het nut van dit eiland kan op tafel gooien en als het een goede zaak is voor Belgie dan moet onze koelbox hatende burgemeester maar in pakken, maar indien het neen word moet men eens gaan zoeken achter de motieven om zulk een duur project te laten uitvoeren, niet?

 • manu desutter

  Manu Desutter Wie verspreidt foutieve informatie? Weyts en De Backer die door de baggeraars lobby (grootste sponsor van de NVA) omgekocht zijn. Wie betaalt de boringen?Wij belastingbetalers Geld in zee gooien noemt men dat ! De Nederlanders zijn veel slimmer en leggen geen miljarden kostende eilanden voor hun kust.En de visserij telt ook niet mee ! Het enige doel is een kanaal tussen Zeebrugge en de Westerschelde om Antwerpse belangen te dienen .Al de rest is fakenews.Schandalig !