KMI waarschuwt voor hevige regen: telefoonnummer 1722 wordt geactiveerd

Shutterstock
De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Tijdens de periode van coronamaatregelen zal 1722 in een aantal regio's doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het KMI kondigde code geel af vanaf 20 uur tot morgenmiddag of -avond voor alle provincies. “Er worden cumulatieve neerslaghoeveelheden van 20 tot 40 liter per vierkante meter in 24 uur verwacht”, klinkt het. Vanmiddag is er tevens een kans op onweer in sommige streken, klinkt het.

De activatie van 1722 moet voorkomen dat het noodnummer 112 tijdens onweer overbelast geraakt en dat mensen die in levensgevaar verkeren nodeloos moeten wachten wanneer ze 112 bellen.

KMI

E-loket

Nu de coronamaatregelen gelden, worden mensen in een aantal regio's doorverwezen naar het e-loket van de brandweer. Als je naar het nummer 1722 belt, moet je eerst je postcode ingeven. Als je gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal je de volgende boodschap horen: "Gelieve voor een tussenkomst van de brandweer het digitaal loket van de website van je brandweerzone te gebruiken. Ga naar de website www.112.be voor meer informatie. Bel het noodnummer 112 als je in nood verkeert." 

“Die laatste operatoren moeten zich volledig kunnen toeleggen op echte noodoproepen, zoals dringende medische hulpverlening en dringende brandweerhulp”, aldus de FOD. “Daarnaast behandelen ze ook oproepen voor dokters van wacht die verband houden met een Covid-19-besmetting.”
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martina Peeters

  Piet Van Buggenhout heeft groot gelijk, wat met mensen die geen internet hebben ? Dat kan voor nood aan hulpdiensten toch niet dat je eerst internet moet raadplegen.

 • Marc De Luyck

  Mijn buurvrouw heeft geen internet hoe moet zij het doen met een postduif

 • gert maes

  Mooi, echt mooi. Eerst bellen en dan doorverwezen worden naar de site vd brandweer?? Efficientie op zijn Belgisch. En wat met (oudere, niet taalmachtige, etc.) mensen zonder computer(-kennis)?

 • Theo Van Hoof

  Op dit ogenblik is er binnen de EU alleen onweer in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Aan de regen, die tot nu gevallen is, (thuis amper 1,4mm/m²) gaan we niet veel hebben. Daar gaan ze de regenput niet mee vullen. Ik zou graag hebben dat er de volgende 24h een 50mm/m² valt. Daar gaan we iets aan hebben.

 • Gaston Foubert

  Als je geen regen hebt gezien dan ben je niet de klos maar heb je geluk gehad dat je kelder niet onder water kwam te staan, wees blij. Het is niet zo dat het ganse land onder water komt te staan bij dergelijk bericht.