KMI pleit voor 'thuiswerkalarm' bij noodweer

De sneeuw zorgde de afgelopen dagen voor gladheid en gevaarlijke situaties.
Tom Christiaans De sneeuw zorgde de afgelopen dagen voor gladheid en gevaarlijke situaties.
Na de chaos en de 1.300 kilometer file die het winterweer maandag veroorzaakte, pleit het KMI voor een 'thuiswerkalarm' bij noodweer. 

"We zouden de werkgevers en de overheid rechtstreeks kunnen waarschuwen als er extreem weer dreigt en het gevaarlijk wordt op de weg", zegt KMI-weerman David Dehenauw vandaag in Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Rechten en plichten

"Zij kunnen dan hun werk­nemers en ambtenaren oproepen om thuis te werken of in een kantoor dicht bij huis." Dat zal beter helpen dan de ­gewone weerbulletins op ­radio en tv. "De één volgt die raad op, de ander niet", zegt ­Dehenauw.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) lijkt gewonnen voor het idee. Thuiswerken bij noodweer is alvast wettelijk mogelijk, zegt hij. "Occasioneel thuiswerk is expliciet voorzien in de wet werkbaar en wendbaar werk (..) Daaronder kan ook thuiswerk bij uitzonderlijke weersomstandigheden vallen."

De CD&V-vicepremier vraagt wel vooraf een duidelijk kader van hoe het thuiswerk georganiseerd moet worden, "zodat men weet wat de rechten en plichten zijn en men op het moment zelf niet moet improviseren", zegt hij. De minister zal het KMI nu uitnodigen op zijn kabinet om het voorstel te bespreken. 
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • serge de beyser

  Dat system bestaat al jaren in de VS en het werkt prima. IEDEREEN blijft thuis. De sneeuwploegen kunnen dan op hun gemak hun werk doen en de dag nadien zijn de meeste wegen weer fatsoenlijk berijdbaar.

 • Koen Van Hessche

  thuiswerken? en dan de auto in om enkele uurtjes te gaan shoppen zeker?

 • Stanny Asselberghs

  Thuiswerken is blijkbaar enkel voor degenen die een bedrijfswagen krijgen voor de verplaatsing van en naar het werk .Ook telefoonkosten, pc- en internetkosten vergoed krijgen.Ken zelfs werkgeversafgevaardigden, die hun eigen ondergeschikten verbieden van te telewerken wegens geen controle, maar zelf gedurende meer dan drie maanden "telewerken" vanuit het zuiden van Frankrijk.

 • Stephan Chef

  Tof maar enkel van toepassing voor de bureaucraten onder ons, de rest mag verlof afgeven of erdoor ploeteren!

 • albert laurent

  Waarom zou dit niet mogelijk zijn,waar een wil is ,is een weg.Maar dat een weerman dit uitvind en een minister hierover deze man wil spreken is terug een bewijs dat onze politiekers te dom zijn omzoiets te verzinnen.Zij zouden zich beter bezig houden met hun job ipv met andere dingen zoals bestuurder of gedel.bestuurder van firma's om geld binnen te rijven.Wel dat zij veel mensen ter beschikking moeten hebben om hun werk te doen ipv zijzelf.