Klokkenluiders bij de politie binnenkort beter beschermd

Vera Vrancken, één van de klokkenluiders die in het kader van de zogenaamde Hazodi-affaire meerdere klachten indiende tegen onder meer Hasselts burgemeester Hilde Claes, voormalig korpsoverste Michel Beckers en parketmagistraten. (Archieffoto)
Photonew Vera Vrancken, één van de klokkenluiders die in het kader van de zogenaamde Hazodi-affaire meerdere klachten indiende tegen onder meer Hasselts burgemeester Hilde Claes, voormalig korpsoverste Michel Beckers en parketmagistraten. (Archieffoto)
Politiemensen die onfrisse praktijken van hun oversten willen melden, zijn binnenkort beter beschermd. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft daar deze namiddag een wetsvoorstel over goedgekeurd.

In 2011 bracht het VRT-programma ‘Panorama’ een spraakmakende reportage over wantoestanden in de politiezone Hazodi (Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek). Sedert de politiehervorming was dit de eerste keer dat een aantal personeelsleden de kat de bel aanbond. “De klokkenluiders stootten echter op een lokale overheid die eerder hen viseerden in plaats van de mogelijke daders”, aldus N-VA-parlementslid Koenraad Degroote.

In 2013 werd nochtans een wet tot melding van integriteitsschending aangenomen, maar die geldt alleen voor federale ambtenaren en de federale politie. “Tot op heden bestond er geen enkele wetgeving die personeelsleden van de geïntegreerde politie beschermt tegen herplaatsing, isolement of zelfs ontslag. Dat weerhoudt velen ervan om ‘rare’ toestanden van hun oversten te melden”, aldus Degroote. “De wet was dus aan actualisering toe”, aldus Degroote. Ook oppositiepartijen sp.a en PS hadden voorstellen in die zin ingediend. 

De nieuwe wet, die unaniem is goedgekeurd in de commissie, voorziet nu een bescherming van de ‘klokkenluiders’ en richt een meldpunt op binnen het comité P.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido vermeyen

    Op iedere werkplek zal er wel ergens machtsmisbruik, pesten, en ader fraais zijn...Pesters winnen altijd, zijn meesters in het ontkennen ervan, en bij de leidinggevenden moet je niet afkomen met klachten...los het zelf op mentaliteit. En bij collega's steun zoeken....tot je ze nodig hebt als getuige....die trekken dan rapper hun staart in dan een hond....collegaliteit tot op zekere hoogte....en als slachtoffer sta dan alleen. klacht tegen politie: stads-ombudsman.....

  • Marc Spandel

    Hoe zit het met klokkengeluid van 'gewone' burgers t.o.v. machtsmisbruik door agenten? Zal ook naar dit klokkengeluid in de toekomst geluisterd worden, of blijven het zoals gewoonlijk doofpot- zaakjes om de betreffende agenten een handje boven het hoofdje te blijven houden?