Klimaatvoorstel Open Vld: "Verlaag btw op nieuwbouw naar 6%”

Gwendolyn Rutten, voorzitter Open Vld
Photo News Gwendolyn Rutten, voorzitter Open Vld
Open Vld wil de btw op sloop en heropbouw verlagen van 21 tot 6%. Dat voorstel legt de partij op tafel bij de komende regeringsonderhandelingen. “Met alleen maar nieuwe belastingvoorstellen zal de klimaatomslag niet slagen”, aldus Gwendolyn Rutten.

In het klimaatdebat van de jongste weken lag de focus vooral op het zwaarder belasten van korte-afstandsvluchten, maar eigenlijk ligt er veel meer winst te rapen bij ons gebouwenpark. Dat is in Vlaanderen goed voor 30% van de uitstoot van broeikasgassen. “Meer dan de helft van de woningen is ouder dan 50 jaar”, zegt Rutten. “De jongste jaren is er - dankzij de verlaging van de btw op renovatie naar 6% en allerhande premies - hard ingezet op de energiezuinigheid van die woningen, maar we moeten toegeven dat het resultaat suboptimaal is. Oude huizen kunnen het energiepeil van nieuwbouw moeilijk evenaren. Daarom moeten we mensen aanmoedigen om oude huizen niet te renoveren, maar om ze te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Ook voor zulke projecten willen wij de btw van 21 naar 6% brengen.”

De Vlaamse regering probeerde dit al eens te realiseren, maar dat lukte niet. Btw is federale materie en de Europese Commissie ziet streng toe op uitzonderingsregimes. “Maar het Europese standpunt is gewijzigd en laat dit nu toe”, aldus de Open Vld-voorzitster. Hoeveel het voorstel kost, laat de partij nu berekenen door het Planbureau als één haar speerpunten voor de komende verkiezingscampagne. Rutten wil de bestaande btw-korting op renovatie niet lossen, dus moet dit de begroting bezwaren. “We rekenen op een heel sterke groei van de bouwmarkt.”

Open Vld legt de verlaagde btw na de verkiezingen op de federale onderhandelingstafel. Het wordt één van de speerpunten in het klimaatprogramma van de partij.

“Betonstop is geen bouwstop”

De btw op renovatie weer verhogen om de verlaging op hernieuwbouw te financieren, wil Open Vld niet. Hoeveel het voorstel dan kost, laat de partij becijferen door het Planbureau. De liberalen denken de minderinkomsten voor de staat te kunnen beperken door een sterke toename van bouwprojecten. Maar gaat dat niet lijnrecht in tegen de betonstop ? “Net niet”, zegt Rutten. “De betonstop is geen bouwstop, maar een poging om de vrije ruimte te vrijwaren. Wel, als je in woonkernen oude krotten kan vervangen door nieuwbouw met extra bouwlagen in plaats van ze hardnekkig op te lappen, dan zal je geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden moeten aansnijden.”
189 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dave Janssens

  Dus verlaag de taxen voor wat moet aanzetten tot meer investering en dus meer industrie en meer money. Alleen aantrekkelijk voor zij die het kunnen betalen, de rest mag stikken en zich 'blauw' betalen. Dat is geen liberalisme, dat is aanzetting onder de noemer liberalisme. Geef iedereen een gratis zonnepaneel en taxeer dat mevrouwtje. Het zal dat eeuwige aurora van kapitalistisch opportunisme rond u goed doen, samen met het gat in de ozon. Dubbele winst maar te makkelijk zekers.

 • Gino Denil

  Het moet in functie van minder CO² uitstoot zijn. De maatregel moet dus juist ingevoerd worden. 6% BTW voor de eerste eigen bescheiden woning op voorwaarde dat die voldoende geïsoleerd is. 33% voor niet eigen investeringsprojecten en voor grote woningen. Grote woningen zijn klimaat onvriendelijk en moeten dus ontmoedigd worden. Ook in de wetenschap dat de 7% rijksten 50% van de CO² uitstoot voor hun rekening nemen. Dan is het een echt groen voorstel en geen neoliberaal.

 • Ian Vandenbossche

  Verlaging btw is al 1 stap, maar wanneer ga je voorstellen om grote bedrijven en multinationals meer dan 1% ! Belastingen te laten betalen, terwijl het gewone volk om en bij dd 40% moet betalen en daar boven op nog 2% solidariteitsbijdrage? Verrast dat er gele hesjes zijn?

 • Patrick Kelchtermans

  Alle maatregelen stuiten op weerstand, zelfs een btw-verlaging. Misschien moeten we de anti-depressiva ook tijdelijk aan de helft van de prijs verkopen? Het blijkt nodig. Is je woning goed geisoleerd en geventileerd, dan daalt je energiefactuur vanzelf. Dus die investering betaalt zich terug. Neemt niet weg dat er actie moet worden ondernomen voor de groeiende groep armen. Maar ik zie niet in hoe een btw-verlaging deze mensen zou schaden.

 • Léon-Bernard Giot

  Geef de mensen allemaal een goedkope lening met staatswaarborg ! Terugbetaalbaar wanneer het kan : wedden en lonen 10 maal hoger, of prijzen der consumptiegoederen 10 maal lager dan vandaag, of beiden...