Exclusief voor abonnees

Klimaatverandering zal weinig impact hebben op wat op ons bord komt: aanhoudende droogte dwingt onze landbouwers niet massaal quinoa te telen

© Bart Leye
Nu het er alle schijn van heeft dat we voor het vierde jaar op rij een extreem droge zomer krijgen, rijst de vraag of die klimaatverandering in de toekomst ook op ons bord te merken zal zijn. Zullen onze land- en tuinbouwers omschakelen naar meer droogteresistente gewassen zoals quinoa en zoete aardappel? De kans dat de klassieke aardappel en ons geliefd witloof van ons menu verdwijnen, is volgens deskundigen klein. Misschien moet het debat rond genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), met het oog op meer klimaatresistente variëteiten, weer opengetrokken worden?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wesley Kenis

  Stop tochbeens let landbouwers de schuld te geven en denkbmaar eens na hoeveel ze krijgen voor jouw zakje aardappelen van 3 euro...max 10 cent is voor hun en de rest zijn Belastingen. Ze kunnen amper overleven maar zolang het goedkoop is interesseert het niemand.

 • YVES DE GROOTE

  IK heb altijd geleerd at het belangrijk is te telen en te eten wat gebonden aan de streek. Koop hier, teel hier. Qinoa is een Zuid-Amerikaanse plant, zoals maïs, avocado... en deze planten hebben allemaal veel, heel veel water nodig!!

 • Daniel Corstjens

  Nog meer mais planten, overal waar ik kijk staat mais voor de beesten en net nu moet mais veel water en veel zon hebben! Ons zeggen ze dat we overdag niet moeten sproeien maar kijk eens op de velden, daar spuiten ze gewoon naar hartelust in volle zon!

 • Erik Henderickx

  Enkele redenen waarom het grondwaterpeil niet stijgt: - teveel beton en asfalt - Veel te veel waterputten: geen insijpeling van regenwater meer mogelijk. - Geen open grachten meer. - Geen lange termijn visie van onze politiekers. (geen opslagmogelijkheden, geen ontziltingsinstallaties.

 • Olivier Delbeke

  Stoppen met promo’s op eten waarbij de mensen verplicht worden meer eten te kopen dan nog. Geen 1+1!maar 50% korting op 1