Klimaatspijbelaars na lange afwezigheid opnieuw op straat

Photo News
Na een lange afwezigheid trekken de klimaatspijbelaars van Youth for Climate (YFC) vrijdag opnieuw door de Brusselse straten. Met een mars van Brussel-Centraal naar Brussel-Zuid vragen ze aandacht voor de problematische toestand van de oceanen.

Voor YFC is het de eerste klimaatmars sinds de organisatie besliste om specifieker rond bepaalde thema’s te werken. De nieuwe spijbelactie kadert in de ‘Internationale week van de Oceanen’. 


De klimaatjongeren willen dit keer waarschuwen voor de toestand van de oceanen, want de temperatuur van het wateroppervlak stijgt en dat veroorzaakt zuurstofarmoede. Vitale ecosystemen komen daardoor in gevaar. Ze wijzen ook op de plastic soep die de vissen bedreigt en de stijgende zeespiegel die gevaar inhoudt voor de mens. 

Boegbeelden

Boegbeelden Anuna De Wever en Adélaïde Charlier lopen mee. De meisjes zijn terug na een maandenlange trip in Latijns-Amerika, al zetten ze nu wel een stap terug uit YFC. Dat komt doordat ze stage lopen bij de Europese fractie van de groenen. Doordat Anuna en Adélaïde afstand nemen, wil YFC de beweging breder trekken en niet enkel op één persoon focussen. Meerdere klimaatjongeren krijgen zo een stem.


“We staan volledig achter hun stage en hopen zo de jongeren dichter bij de beleidsmakers te brengen en omgekeerd ook onze boodschap beter tot bij de beleidsmakers te krijgen. We komen nu al meer dan een jaar op straat en er is nog niets veranderd”, vertelt Lola Segers, een van de nieuwe woordvoerders van YFC.

Photo News
Photo News
Ook Anuna De Wever is op de afspraak.
Didier Van Hove Ook Anuna De Wever is op de afspraak.

De klimaatspijbelaars verzamelden om 13.30 uur aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal en van daaruit trekt de mars sinds 14 uur naar het eindpunt Brussel-Zuid. Het is nog niet duidelijk of er een grote opkomst is, maar beelden van ter plaatse tonen honderden actievoerders.

Ben Weyts

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) veroordeelde het spijbelen voor de mars onlangs nog eens expliciet. “We hopen dat jongeren hierdoor niet worden afgeschrikt”, verklaart Segers. “We proberen een probleem aan te kaarten en ja, we moeten daarvoor tegen grenzen aan duwen. Het feit dat minister Weyts dit opnieuw aanhaalt, is een teken dat hij het probleem niet bij de bron wil aanpakken.”

De klimaatjongeren krijgen vrijdag ook weer de steun van de Grootouders en de Leraars voor het Klimaat. “De echte spijbelaars zijn voor ons de Vlaamse ministers. Zij slaan de waarschuwingen van de klimaatwetenschappers in de wind”, stellen de grootouders. 

Photo News
BELGA
Photo News
Didier Van Hove67 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Holdensrath

  NASA geeft toe dat de klimaatverandering natuurlijk is en veroorzaakt wordt door de zon Fenixx.news

 • Raoul Rouma

  En minister Ben Weyts gaat je er mee laten sollen? De wet is er, dus gebruik ze en bestraf die jongeren. Blaffen is soms voldoende maar in deze gevallen mag je gerust ook eens bijten.

 • Ronny Biesen

  Natuurlijk was het weer vrijdag. Mooi lang weekend voor de spijbelaars.

 • Gino Sinnesael

  Leerplicht is een bevoegdheid van de gemeenschappen. Wat zijn de Vlaamse wetten ivm spijbelen? Komen jongeren zoals Anuna De Wever, die veel sijpelen - en anderen aanzetten tot spijbelen - wel voor dat schooljaar slagen? Gaat de bevoegde overheid deze onwettige daden met de mantel der liefde bedekken en aldus twee maten en gewichten hanteren? Wat de waarde nog van een wet ⚖?

 • PETER PERMENTIER

  Wat weten deze gasten van economie financieel beheer, wat en hoe hun onderwijs betaald, juist van onze belastingen en het grootste gedeelte voor 70% van werkende, lager inkomens, gepensioneerden en sociaal zwakkeren, en YFC organisatie willen deze 70% nog op hogere kosten jagen, maar daar heeft het onderwijs voor 80% verantwoordelijkheid in, ze bekijken deze bros dagen nog steed's zeer leerzaam, dat moeten ze mij nu eens uitleggen..veel succes YFC CLAN.