Klimaatspijbelaars gaan verder tijdens vakantie: 3.900 betogers in Louvain-la-Neuve

250 jongeren trotseren regen en hagel in Antwerpen

Bijna 4.000 jongeren kwamen ondanks de vakantie bij elkaar in Louvain-la-Neuve.
Photo News Bijna 4.000 jongeren kwamen ondanks de vakantie bij elkaar in Louvain-la-Neuve.
Na verschillende klimaatmarsen in Antwerpen en Brussel zijn jongeren vanmorgen samengekomen in Louvain-la-Neuve om daar te betogen. Volgens de politie zijn er 3.900 jongeren opgedaagd. Ook in Antwerpen en Mechelen vonden acties plaats. Vorige week waren er in Antwerpen - de stad waar kopstukken Anuna De Wever en Kyra Gantois meeliepen - 3.000 jongeren.

Voor de negende donderdag op rij kwamen scholieren en studenten op straat om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. De ‘hoofdmars’ vond vandaag plaats in de Waalse universiteitsstad Louvain-la-Neuve. Ondanks de krokusvakantie had die heel wat volk op de been gebracht. Volgens de politie zijn er 3.900 deelnemers opgedaagd. De organisatoren hoopten vooraf 3.000 mensen op de been te brengen, wat initiatiefneemster Anuna De Wever geen probleem vond. “Er zijn wel wat mensen op vakantie, wat ook hun volste recht is. Ik denk dat er ook veel politici op vakantie zijn. Wij blijven verder doen.”

Wetenschappers van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) betuigden eerder publiekelijk hun steun al aan de betogende jongeren. Op het Universiteitsplein, waar de mars zich op gang trok, zag het zwart van het volk. Langs het parcours sloten zich ook nog mensen aan.

Het ging om een zeer divers publiek, van alle generaties. Niet alleen scholieren uit het secundair onderwijs en studenten stappen op, maar ook gezinnen, grootouders, onderzoekers en professoren. Frans- en Nederlandstaligen stappen zij aan zij. Onder de deelnemers ook UCL-rector Vincent Blondel en voormalig vicevoorzitter van het IPCC (het wetenschappelijke VN-klimaatpanel) Jean-Pascal van Ypersele. 

Kyra Gantois en Anuna De Wever zijn ook in Louvain-la-Neuve van de partij.
BELGA Kyra Gantois en Anuna De Wever zijn ook in Louvain-la-Neuve van de partij.

“Het klimaat neemt geen vakantie”

Een slogan op een bord die werd meegedragen, is een knipoog naar het feit dat de krokusvakantie de jongeren niet weghoudt: “Le climat ne prend pas de vacances, nous non plus”, of “Het klimaat neemt geen vakantie, wij ook niet”. Andere slogans zijn “Wij doen al veel >< Wij doen genoeg” en “I’m sure the dinosaurs thought they had time too” (“Ik ben zeker dat ook de dinosaurussen dachten dat ze tijd hadden”).

BELGA

Human billboard in Antwerpen

In Antwerpen gooien de jongeren het over een andere boeg. De lokale afdeling van Youth for Climate riepen er op om naar het Theaterplein te komen om samen een "human billboard" te vormen. De jongeren waren op het Theaterplein uiteindelijk niet welkom van de politie. De actie werd daarom naar het Operaplein verplaatst. Daar waren de deelnemers allerminst beschut tegen het gure weer. Het vormen van een “human billboard” viel daarom letterlijk wat in het water, aangezien de grote banner die de jongeren hadden gemaakt al snel doornat was.

Zowat 250 jongeren trotseerden uiteindelijk de bij momenten helse weersomstandigheden, zoals striemende regen en zelfs een hagelbui. De organisatoren hielden er wel de moed in door zich warm te springen en te zingen en schamper te reageren op de voorafgaande kritiek als zouden ze tijdens de krokusvakantie niet gemotiveerd zijn om op straat te komen. “De politiek is bij wijze van spreken al jaren met vakantie want ze heeft niets gedaan voor het klimaat”, zei Karim Mertens van Youth for Climate Antwerpen. “Dan hebben wij eigenlijk ook wel eens recht op een weekje om op adem te komen. En toch zijn we hier weer met velen.”

Om 15 uur krijgt de actie nog een uitloper in De Studio nabij het Mechelseplein. Daar zal Students for Climate een debat over het klimaat organiseren.

In Mechelen slaat Youth for Climate dan weer aan het 'ploggen', oftewel joggen of wandelen langs de vaart en tegelijkertijd zwerfvuil oprapen.

BELGA
Anuna De Wever met UCL-rector Vincent Blondel (l.) en klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele.
BELGA Anuna De Wever met UCL-rector Vincent Blondel (l.) en klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele.
BELGA
BELGA
BELGA77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria Bastiaansen

  Wie doet er iets tegen mijn luchtvervuiling van de buren roken als zot heel mijn huis stinkt .jonge mensen die dus niet aan vervuiling denken en al zeker niet aan hun kinderen die daar in opgroeien

 • Marc Baeyens

  Ik zie héél weinig of geen vakantie-brossers op die foto. Natuur is nu even minder belangrijk. Dat stond in de sterren geschreven.

 • Patrick Peeters

  Opgezet spel van Groen. Ik ga zeker niet op hen stemmen. Ze zetten de jeugd aan om de wetten aan hun laars te lappen. Een schande!

 • Stefaan De Vos

  Ditmaal zijn het geen 4000 klimaatspijbelaars, maar gedrevener klimaatactivisten in het schoolverlof tegenover de 60000 schoolspijbelaars van de voorbije weken. Laat dat ook in pers zo benoemen,

 • Luc Van Malder

  Beste medeburgers antwoord op enkele van jullie vragen ik was er zelf bij Anuna was er zoals steeds ook bij , de Rector en vele professoren ook zoals jullie misschien niet weten hebben de universiteitsstudenten geen krokusverlof het boek dat zal uitgegeven worden opgetekend door Jeroen Olyslaegers werd op gerecycleerd papier gedrukt volgens een milieuarm procedé ? China staat al veel verder dan wij hier in Europa op klimaatgebied die weten wel waar de klepel hangt wetenschappers gingen voor .