Klimaatorganisaties plannen op 2 december "grootste klimaatmars ooit in België"

Archiefbeeld.
BELGAONTHESPOT Archiefbeeld.
Met z'n allen te voet, met de fiets, in de kano, per trein ... naar Brussel om er op 2 december een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid te eisen. Dat is het doel van de actie "Claim the Climate", die moet uitgroeien tot "de grootste klimaatmobilisatie ooit in België", aldus de organisatoren Klimaatcoalitie en Climate Express.

"Claim the Climate" moet het orgelpunt worden van een hele reeks klimaatacties die wereldwijd worden georganiseerd in de aanloop naar de klimaattop in Katowice in Polen, die op 2 december van start gaat. De organisatoren hopen op duizenden deelnemers aan de mobilisatie in Brussel. Ze roepen op om op een duurzame manier naar de hoofdstad af te zakken. De mars zal starten vanaf het Noordstation. De actiedag eindigt om 17.00 uur met een "klimaatspektakel" in het Jubelpark. In verschillende Belgische steden zullen er nevenevenementen worden georganiseerd. 

Op de website 
www.claimtheclimate.be hadden zich vandaag rond 14.30 uur meer dan 2.800 mensen geregistreerd. 

Klimaatambities

Volgens Klimaatcoalitie en Climate Express is de top in Polen de belangrijkste top sinds het klimaatakkoord van Parijs in 2015, omdat nog veel beloftes van toen moeten worden omgezet in daden. 

De organisaties roepen de Belgische leiders op om te ijveren voor klimaatambities op Europees en internationaal vlak, zodat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot maximaal 1,5 graden. Ze vragen ook dat er snel werk wordt gemaakt van een Belgisch klimaatbeleid met maatregelen op korte en langere termijn. "België moet een versnelling hoger schakelen", luidt het, "want sinds 2014 gaat de CO2-uitstoot in ons land weer omhoog".
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Mosselman

  Stop nu eens met CO2 leugen! Het gaat over NOx. Hoe kan je nu iets redden als je niet weet waar je het over hebt?

 • Georges Vande Velde

  Wat er ook van komt, het zal op onze kop terecht komen en we betalen ons al blauw!

 • Ludo Van Nuffelen

  CO2 is NIET het probleem ...met 400 ppm CO2 zou elke CO2 molecule 2500 luchtmoleculen (in feite 1951 N2 + 523 O2 + 23 Ar + 0,045Ne+ 0,013He + nog enkele minieme bestanddelen van lucht) moeten opwarmen....dit lijkt me het proberen opwarmen van het Sportpaleis met een "blazerke" van 2000 watt.....

 • Marco Maerten

  Miek Dirickx...heeft u kinderen? Zo ja,leg het hun dan maar eens uit..

 • Kaatje Vermeiren

  Ik kijk er al naar uit! Goed werk!