Klimaatopwarming zal Limburg hardst treffen: “Hittegolven langer en feller”

Illustratiefoto.
EPA Illustratiefoto.
De provincie Limburg heeft voor alle Limburgse gemeenten een risicoanalyse gemaakt over de gevolgen van de klimaatopwarming. Daaruit blijkt dat we tegen 2100 meer dan 50 hittegolfdagen per jaar krijgen. De hittegolven zullen in Limburg feller zijn dan in andere provincies. En ze zullen niet alleen vaker voorkomen, maar ook langer aanslepen en zwaarder doorwegen. Dat bericht Het Belang van Limburg.

"Vroeger dachten we dat Limburg als groene provincie geen last zou hebben van de toekomstige klimaatopwarming", zegt Nele Vandenreyt van de Provinciale Dienst Milieu en Natuur. Maar uit hun rapport blijkt nu dat tegen 2050 en 2100 alle Limburgse gemeenten met hittestress te maken zullen krijgen. Limburg zal er zelfs meer last van hebben dan de rest van Vlaanderen omdat de afstand tot de zee en de bodemsamenstelling een rol spelen.

"Limburg krijgt zo meer hittegolfdagen dan de kust, en de Kempen meer dan Haspengouw, maar daar krijgen ze dan weer te maken met erosie en overstromingen", aldus Vandenreyt.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lutgard Crombez

  Met het belastingsgeld zullen ze een groot wereldscherm maken om de zonnewarmte tegen te houden: alle 200€ briefjes aaneen kleven :-)

 • Don Tessers

  Laat u niet gek maken, gletsjer op Groenland groeit, het wordt vanzelf ook weer kouder.

 • danny buyse

  @Dirk Thyssen, u mag mij telkens 100 euro betalen voor elke warmte record in de laatste 30 jaar in België. Ik betaal u 100 euro voor alle koude records de laatste 30 jaar in België. Ik ben toe aan een nieuw auto.

 • robrecht Peeters

  langzaam maar zeker....

 • leen hanssens

  Tegen klimaatverandering kun je niets ondernemen. Ga eens terug naar de jaren '60. Dat waren pas zomers en winters.