Klimaatmarsen wereldwijd: eerste honderdduizenden jongeren op straat om te protesteren

Vandaag protesteren wereldwijd honderdduizenden scholieren voor het klimaat. In Australië, Nieuw-Zeeland en bepaalde delen van Azië zijn de eerste jongeren al op straat gekomen om te protesteren. De protestmarsen zijn een idee van het Zweedse meisje Greta Thunberg. In ons land komen al een aantal weken jongeren op straat voor het klimaat. In andere landen gebeurt het voor het eerst.

In totaal worden of werden vrijdag na een oproep van de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg 2.052 acties georganiseerd in meer dan 123 landen.

Zo vonden er al massale protesten plaats in onder meer Japan, India, Indonesië, Zuid-Korea, Hongkong, Nieuw-Zeeland en zelfs de eilandstaat Vanuatu. In Australië zijn zo’n 150.000 scholieren op straat gekomen, alleen al in Sydney waren 20.000 demonstranten op de been. In Nieuw-Zeeland deed een grote groep studenten een indrukwekkende haka. Dat is een typische dans voor de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. In enkele Afrikaanse landen zijn er eveneens protesten, waaronder in Zuid-Afrika, in Nigeria en op Madagaskar.

In Noord- en Zuid-Amerika worden straks ook duizenden jongeren op straat verwacht. In de Verenigde Staten zijn 201 evenementen geregistreerd. En ook in veel Europese landen trekken de betogingen zich op gang. De meeste acties zijn gepland in Italië (235), Frankrijk (216), Duitsland (199), Zweden (176) en het Verenigd Koninkrijk (151). In ons land zijn 33 acties gepland. 

De wereldwijde actie wordt Fridays For Future genoemd. Op de website van Fridays For Future staat ook een interactieve kaart, met alle gemelde acties.

Actie in Hong Kong.
AFP Actie in Hong Kong.
AP
Ook in Bangkok doen studenten mee aan #FridaysForFuture
AFP Ook in Bangkok doen studenten mee aan #FridaysForFuture
Beeld uit Milaan.
EPA Beeld uit Milaan.
Protest in Kolkata, India.
EPA Protest in Kolkata, India.
Jongeren op straat in Elmhorns, Duitsland.
Carsten Rehder/dpa Jongeren op straat in Elmhorns, Duitsland.
Carsten Rehder/dpa
Een rally in Seoul, Zuid-Korea.
AP Een rally in Seoul, Zuid-Korea.
Rome, Italië.
AFP Rome, Italië.46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Everts

  Als we allemaal het probleem rond het klimaat begrepen dan moest de regering niets doen. Want als ze maatregelen nemen, dan komen de gele hesjes naar buiten.Iedere maatregel die de regering neemt zal de burger geld kosten. Iedere maatregel die aan bedrijven zullen opgelegd worden, zullen doorgerekend worden in het eindproduct. Dat is de economische realiteit. Die anders geloven kennende wereld nog niet.

 • Jan Pauwels

  Go for it, jongeren. Blijkbaar hebben velen het nog altijd niet begrepen.

 • Erwin Lauwens

  Niet moeilijk dat ze met velen zullen zijn als de scholen de kinderen verplichten mee te doen. Maak ze dan misschien eerst het verschil duidelijk tussen klimaat en milieu. Vroeger leerden we over continentaal, polair, … klimaat. Nu spreken ze over Antwerps, Gents, … klimaat. Hopelijk doen ze voort tot de verkiezingen en denken hun ouders na op 26 mei. De CO2 zal dan meer pijn doen dan ooit de dioxinekippen.

 • Ben Strubbe

  Het is niet aan jongeren om oplossingen aan te reiken, ze drukken hun bezorgdheid uit. Het is wraakroepend dat ze éénzijdige informatie krijgen over de redenen voor de opwarming van de aarde en werkelijk geloven dat wij afstevenen op een doemscenario terwijl er niets aan de hand is. Verschillende voorspellingen door het IPCC over bv. de versnelling van de opwarming, de stijging van de zeespiegel, enz. zijn niet uitgekomen. Het zijn makke lammeren, geen kritische geesten.

 • Erwin Werwaarts

  Prachtige initiatieven . Nu ook consequent zijn , naar school gaan met de fiets indien mogelijk , zo weinig mogelijk vacantie-reizen met het vliegtuig en de ouders aanmoedigen om zonnepanelen op hun dak te zetten .