Klimaatjongeren roepen Europese leiders op om klimaatverandering als crisis te behandelen

Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (R) eerder al in het bijzijn van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen (L).
REUTERS Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (R) eerder al in het bijzijn van de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen (L).
De Europese leiders moeten de klimaatverandering dringend als een crisis behandelen. Dat staat in een open brief die vier klimaatjongeren, onder wie Greta Thunberg en de Belgen Anuna de Wever en Adélaïde Charlier, donderdag publiceren. De brief is ook naar de regeringsleiders van de EU-landen en naar de leiders van Europese instellingen gestuurd.

"Jullie moet stoppen met te doen alsof we de klimaat- en ecologische crisis kunnen oplossen, zonder het als een crisis te behandelen", zo luidt de titel van de open brief.

De vier klimaatactivisten roepen de EU daarin op om onmiddellijk maatregelen te nemen die nodig zijn om een klimaatramp te voorkomen. Het gaat onder meer om het stopzetten van investeringen en subsidies in fossiele brandstoffen, en het opstellen van jaarlijkse en bindende CO2-doelstellingen op basis van wetenschappelijke informatie. Ook vragen ze om "ecocide" (het op massale schaal vernielen of beschadigen van ecosystemen) te beschouwen als een internationale misdaad.

Coronacrisis

De auteurs leggen in hun brief ook de link met de coronacrisis. Die heeft wel degelijk duidelijk gemaakt dat politici in crisissituaties doortastende maatregelen kunnen nemen, zo luidt het. "Tijdens deze tragedie hebben we gezien hoe vele - niet alle - wereldleiders en mensen van over de hele wereld zijn opgestaan en gehandeld hebben in het belang van de samenleving", zo klinkt het. "Het is nu duidelijker dan ooit dat de klimaatcrisis nooit als een crisis werd behandeld.”

"Hoe langer we blijven doen alsof (...) we een crisis kunnen oplossen zonder die als crisis te behandelen, hoe meer tijd we verliezen", zo staat nog in de brief.

Videoconferentie 

De brief werd opgesteld door vier klimaatjongeren: de Zweedse Greta Thunberg, de Belgen Anuna de Wever en Adélaïde Charlier en de Duitse Luisa Neubauer. Zij zullen donderdagavond hun standpunt ook persoonlijk en per videoconferentie meedelen aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

De open brief is te lezen op climateemergencyeu.org. Meer dan 2.000 wetenschappers, activisten en burgers hebben de tekst al ondertekend.

Lees ook: Anuna De Wever (18) en klimaatprof Jean-Pascal van Ypersele (63): “Wat wij tevergeefs voor het klimaat vragen, kan plots wel voor corona” (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vladimir De Leeuw

  En kunnen die jongeren ook bewijzen, niet gewoon hun aanvoelen vertellen, wat er een invloed heeft op het klimaat en hoe de mens daarin of daarbij een rol kan spelen? En natuurlijk moeten het ontegensprekelijke bewijzen zijn, niet te vergeten dat een correlatie zonder causaliteit niet telt. Er is trouwens net een boek uit van Bjørn Lomborg, die zegt dat we ons beter aan passen dan kosten te doen die echt niets uithalen; het klimaat wijzigt vanzelf trouwens al sinds het ontstaan van de aarde.

 • Christine Laevers

  Als de klimaatjongeren constructief willen handelen, moeten ze durven om een geniaal plan uit te werken met concrete voorstellen die klimaat EN Covid-19 aan elkaar laten sluiten. Thuiswerk, kort circuit aankopen, varkensbedrijven bio verplichten vanwege nieuwe besmettelijke virussen, enz. Doen ze dat niet, dan wordt het een flater.

 • Eric Grosemans

  Ook getekend. 2000 handtekeningen? Zet er al maar een nul achter, en stijgende.

 • jean donny

  Die heb ik nu echt gemist de klimaatjongeren die het allemaal voor ons gaan oplossen. Ze kunnen misschien beginnen met respect te tonen voor het leven de natuur en de maatschappij. en dan bewijzen dat ze het beter kunnen dan de voorgaande en huidige generaties

 • Annie Broeckx

  Met een tweeduizend handtekeningen kunnen ze zeker de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen,wat een pretentie.