Klimaatjongeren krijgen prijs voor de Democratie 2019

Anuna De Wever (midden) met aan haar linkerzijde Kyra Gantois.
ID / BART DEWAELE Anuna De Wever (midden) met aan haar linkerzijde Kyra Gantois.
Een jury heeft in Gent de prijs voor de Democratie uitgereikt aan de jongeren die enkele maanden geleden actie hebben gevoerd tegen de klimaatverandering. Organisaties als Youth for Climate en voortrekkers als Anuna De Wever, Kyra Gantois en Greta Thunberg hebben een "ongeziene mobilisatie" teweeg gebracht, "die het vooroordeel doorprikt dat jongeren niet meer geëngageerd zijn", motiveert de jury.

De jury van de Gentse vereniging Democratie 2000 en vzw Trefpunt ziet gelijkenissen met de historische studentenprotesten. "De meestal sterk onderbouwde standpunten hebben voor het eerst sinds '68 zo veel jonge mensen gemobiliseerd. Normaal beheerst een betoging het nieuws maar een dag", vervolgt de jury. "Zij hebben de agenda veel langer bepaald, ook al kunnen ze niet professioneel mobiliseren zoals de vakbonden dat kunnen." 

Aan de Antwerpse vakbondssecretaris Bruno Verlaeckt, die in 2014 werd opgepakt aan een stakerspost aan de haven, wordt dit jaar de Prijs Jaap Kruithof toegekend. "Het veroorzaken van hinder is inherent verbonden aan het stakingsrecht", vindt de jury. "De verrechtsing in de maatschappij laat nu ook duidelijk zijn sporen na in de rechterlijke macht", waarschuwen de juryleden.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan De Metsenaere

  Ik denk dat sommige mensen uit de jury eens de betekenis van het woord democratie zouden moeten opzoeken voordat ze een prijs uitreiken...

 • peter colson

  Mensen systematisch stigmatiseren als de grootste vervuiler enkel op basis van leeftijd terwijl op z'n 17 de al meer vliegreizen heeft gemaakt dan een 50plusser, daar krijg je dus de prijs van democratie voor. Best opvallend dat er tijden de vakantieperioden nooit werden betoogd. Daar hadden ze geen tijd voor want die klimaatjongeren zaten massaal op een vliegtuig.

 • Erika Braken

  Ze zouden beter protesteren tegen de overbevolking van onze planeet om dat dit een nog veel groter gevaar is voor de planeet te veel mensen betekent een slecht milieu.

 • Arthur Tchikaya

  Wat is het toch simpel om reacties te weigeren zonder enige verklaring. Maar het wordt wel problematisch als dit veelvuldig gebeurt zonder dat er kwetsende of ongeoorloofde woorden tegen wie dan ook in staat. Waarom dan weigeren?

 • Francine vanderstraeten

  Mensen, stop het in uw geheugen, dit zijn de activisten van de toekomst het wordt een beroep aangezien zij ook al goede sponsors hebben.