Klimaatcoalitie spreekt van gemiste kans: “Aan de goede kant van de geschiedenis, Michel? Ook voor het klimaatbeleid?

De klimaatmars in Brussel.
Photo News De klimaatmars in Brussel.
België heeft een kans gemist om zich in de strijd tegen de klimaatwisseling te profileren als een verantwoordelijk en ambitieus land. Dat stelt de Klimaatcoalitie, een koepelvereniging van milieu-ngo's, vandaag, op het moment dat de klimaattop in Katowice (COP24) bij gebrek aan een definitief akkoord, volgens het communiqué van de coalitie te wijten aan "een totaal gebrek aan politieke wil", aan verlengingen toe is.

De Klimaatcoalitie herinnert eraan dat premier Charles Michel begin deze week in Marrakesh claimde dat België, inzake het migratievraagstuk, "aan de juiste kant van de geschiedenis staat". Maar of dat ook voor het klimaatbeleid geldt, ligt nog open, luidt het.

Babystapjes

Ons land zette babystapjes met een 'Benelux Talanoaverklaring', maar slaagde er niet in om mee te stappen in een echte verklaring om de ambitie te verhogen (High Ambition Coalition). Vlaanderen blokkeerde een ondertekening door ons land. 

"Onze ministers willen zich niet vastpinnen op cijfers, ze zeggen te willen focussen op concrete maatregelen", zegt Klimaatcoalitie. "Maar we zien net dat in de klimaatplannen van de regio's ontbreken." In dat kader verwelkomt de Klimaatcoalitie de beslissing van de Brusselse regering om zich uit te spreken voor een verhoging van de Europese klimaatdoelstelling voor 2030 naar 55% vermindering van uitstoot. 
Tijdens een overleg met de Klimaatcoalitie gaven ook de Waalse minister Jean-Luc Crucke en federaal energieminister Marie-Christine Marghem aan persoonlijk te neigen naar die ambitie. 

75.000 Belgen op straat

De Klimaatcoalitie wijst erop, dat nog geen twee weken geleden 75.000 Belgen op straat kwamen "omdat het onaanvaardbaar is dat onze ministers de leefbaarheid van de planeet en de toekomst van de toekomstige generaties zo in gevaar brengen". Allen vroegen ze een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid. 

België moet, aldus het communiqué, de volgende prioriteiten vooropstellen: het moet pleiten voor een verhoging van de Europese ambitie tot minstens 55% vermindering van de uitstoot in 2030; het nationaal plan voor energie en klimaat moet robuust zijn en de rechtvaardige transitie naar een volledige decarbonisatie inzetten, en België moet de uitdagingen van ontwikkelingslanden in rekening nemen, in het kader van internationale klimaatrechtvaardigheid. 

Als ons land dat doet, dan staat België ook op klimaatvlak aan de juiste kant van de geschiedenis, zo sluit het persbericht af.

Photo News8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Verbeeck

  Hoe dan ook, dit probleem lost zichzelf op. Olie en of fosiele brandstof is eindig. De natuur heeft al zo vaak warmere (zelfs dan wat er wordt voorspeld) en koudere periodes gehad, hoge CO2 , lage CO2, hoge stikstof, lage stikstof enz.... en al dat ZONDER enige menselijke invloeden. De mensheid overleeft het misschien niet, maar zo werkt het nu eenmaal en daar gaan wij zelfs met onze technologie of geweldige politiekers NIETS kunnen aan veranderen ...

 • Jan Verstrepen

  Klimaat redden kan je alleen maar door de echte vervuilers aan te pakken en het regenwoud te redden maar dat zal nooit gebeuren daar is teveel poen mee te pakken. Wat schouw opvoeren en lachen en papiertjes ondertekenen en vooral eens goed eten en drinken tijdens zulke top en tot de volgende keer.

 • André Van Laethem

  Een kleine 100000 man die betogen tegen het draaien en de grillen van de aarde. Hoe idioot kan men zijn. Natuurkunde is veel meer dan CO2

 • Paul Van Oosterwijck

  ik wil mijn steentje wel bijdragen, maar binnen 11 jaar een vermindering van 55%, met zo een dicht wegennet, spoorwegnet, haven, industrie , bevolking ? En een luchtverkeer die, naar men voorspelt, tegen 2040 gaat verdubbelen ? Zie ik echt niet zitten ... ik heb angst voor mijn kind en kleinkind .

 • Danny Holdensrath

  Maar 10%van de tijd, sinds het ontstaan van de aarde was er ijs op aarde. Volgen vele wetenschappers, klimaatreligie= een job en inkomen voor duizenden., Al Gore heeft zijn kapitaal ondertussen X100. Stapt in zijn privé vliegtuig om te komen zeggen dat we miet meer met de auto op benzine of diesel mogen rijden.