Klimaatcoalitie: “Na vier jaar stilstand verwachten we daden van de regering”

Vorige week namen 75.000 mensen deel aan de klimaatmars in Brussel.
Dieter Nijs Vorige week namen 75.000 mensen deel aan de klimaatmars in Brussel.
De Klimaatcoalitie reageert tevreden op het engagement van de premier om het klimaat tot een van de prioriteiten voor de rest van de legislatuur uit te roepen. Ze verwacht dan wel concrete actie en schuift zelf drie prioriteiten naar voren.

Een week na de grote klimaatmars in Brussel, waaraan 75.000 mensen deelnamen, kondigde premier Charles Michel gisteren aan dat het klimaat centraal zal staan in het beleid van zijn herschikte ploeg. "Eindelijk", reageert voorzitter Nicolas Van Nuffel van de Klimaatcoalitie. Die verenigt meer dan 70 organisaties en was mede-organisator van de mars. "We komen uit vier jaar stilstand. Nu verwachten we daden".

Een van die acties houdt voor de organisatie in dat ons land zich moet uitspreken voor een verhoging van de Europese klimaatdoelstellingen. Concreet gaat het over een minimale vermindering met 55 procent van de uitstoot in 2030. "Dat is het minimum om voldoende bij te dragen aan de beperking van de opwarming van de aarde tot maximum 1,5 graden". Vandaag ligt die ambitie op 40 procent.

Nationaal Energie- en Klimaatplan

Van Nuffel herinnert er ook aan dat ons land nog steeds zijn Nationaal Energie- en Klimaatplan niet heeft ingediend. "De ontwerptekst die we onder ogen hebben gekregen, biedt geen zekerheid dat die in lijn ligt met het doel van de Europese coalitie" van landen die verder willen gaan. "Het Nationaal plan moet ook andere luiken omvatten, zoals klimaatrechtvaardigheid. Een rechtvaardige energietransitie moet immers hand in hand gaan met een begeleidingsplan voor de sectoren die een impact zullen ondervinden van die transitie".

Tot slot vraagt de Klimaatcoalitie dat de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2030 en 2050 in een wet worden verankerd, waardoor de overheid zou worden verplicht zijn engagementen na te komen. "Tijdens de komende legislaturen kan uiteraard nog worden gediscussieerd over de middelen om die doelstellingen te bereiken, maar over de limiet van de verhoging met 1,5 graden kan niet meer worden onderhandeld", besluit Van Nuffel.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy cardoen

  De overheid moet nu electrabel de opdracht geven onmiddelijk alle kerncentrales te vervangen.

 • Ludo Van Nuffelen

  Het wordt de hoogste tijd dat sommige mensen eens kijken naar de feiten....CO2 is niet het probleem...slechts 0,04% van onze atmosfeer is CO2, daarvan is maximaal 0,01% aan de mens toe te wijzen... wie gelooft nu dat dit een bepalende invloed heeft op het klimaat. En vertel me niet dat CO2 met die 0,04% een deken rond de aarde vormt..het lijkt me eerder een warme lucht ballon waarbij het zeildoek vervangen is door een visnet...good luck om deze de lucht in te krijgen...

 • Werner Ansoms

  Na 15 jaar van indoctrinatie - tu quoque HLN - is het nog altijd maar een kleine maar lawaaierige minderheid die haar emotioneel scheefdenken aan de nuchtere maar stille meerderheid wil opdringen en ze laten opdraaien voor zotte kosten en taksen.

 • Geert Vandewalle

  Hij vist enkel achter de steun van de groen en de rooi, meer moet men er niet achter zoeken, van de PVDA tot en met het Vlaams Belang is iedereen wel begaan met het milieu. Dat is niet het alleenrecht van de groene of de rooie. Ik hoop ook voor de voorstanders dat ze eens uitrekenen wat alle foliekes gaan kosten.

 • Elle Devee

  Onze welvaartmaatschappij gaat niet samen met een deftig klimaatbeleid. Iedereen wil dat er iets aan gedaan wordt maar niemand wil daar zijn comfort en luxe aan opofferen. En degene die het hardst riepen zijn vaak nog degene die het meest vervuilen zonder dat ze het zelfs maar beseffen