Klimaatbewegingen willen vertegenwoordigers beter beschermen na incident met Anuna De Wever

Anuna De Wever werd op de camping van Pukkelpak lastig gevallen door enkele jongeren.
Florian Van Eenoo photonews Anuna De Wever werd op de camping van Pukkelpak lastig gevallen door enkele jongeren.
De klimaatbewegingen gaan de bescherming van hun vertegenwoordigers in de toekomst versterken, zowel tijdens evenementen als op reis. Dat zeggen ze vandaag in een steunbetuiging aan klimaatactiviste Anuna De Wever, nadat zij op het muziekfestival Pukkelpop werd lastiggevallen door enkele jongeren. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens een 'Clap for Climate'-actie donderdagavond op Pukkelpop werd klimaatactiviste Anuna De Wever uitgejouwd door het publiek. Later die avond werden zij en haar vriendinnen op de camping lastiggevallen door jongeren met Vlaamse vlaggen. ““Er zijn mensen naar daar gekomen die op tenten hebben zitten plassen en op tenten hebben gesprongen", getuigde Anuna.

Verschillende klimaatbewegingen, waaronder Rise For Climate, Youth For Climate en Unis pour le climat, hekelen nu in een gezamenlijke mededeling dat er geweld gebruikt werd. "We herinneren aan het geweldloze karakter van onze respectieve bewegingen en betreuren het feit dat geweld wordt gebruikt, geëxploiteerd en dat dergelijke uitlatingen met de opkomst van extreemrechtse bewegingen in Vlaanderen nog vaker gehoord worden", klinkt het. De ondertekenaars verzekeren de vertegenwoordigers van de klimaatbewegingen "hun steun en oprechte vriendschap", en willen hen beter beschermen.

Ook Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu roepen naar aanleiding van de gebeurtenissen op Pukkelpop iedereen, ook politici, op om intimidatie, bedreigingen en geweld te veroordelen. “Elke jongere moet zich veilig kunnen voelen, ook als ze zich maatschappelijk engageren”, luidt hun boodschap. “De afgelopen dagen is het duidelijker geworden dat er waarschijnlijk strafbare feiten zijn gepleegd. De milieubeweging biedt de slachtoffers van mogelijk strafbare feiten ondersteuning aan als ze juridische stappen zetten”, voegt Joeri Thijs van Greenpeace er ook aan toe.
61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Te zot voor woorden ...

 • ralph ERNST

  Dat dit links-grootgebrachte joch niet merkt dat de meeste mensen haar spuugzat zijn. Wanneer grijpt de overheid hier in ? Als ouders met hun kinderen 1-2 dagen vroeger op verlof vertrekken om zodoende geld te sparen, dan is het kot te klein maar Anuna en consorten welke 30 + dagen "brossen" daar wordt over gezwegen. Trouwens, hoe heeft ze haar laatste jaar op school beeindigd ? Hoeveel keren gebuisd ?

 • Pat Debal

  Volgens mij had ze daar niets verloren op het muziekfestival dat is voor te luisteren naar muziek niet voor te praten over klimaat dat heeft niet met muziek te maken

 • Gerard Braeckmans

  Anuna is geen vertegenwoordiger met een bepaalde status of toekenning. Het is iemand die het volk bijeen gekregen heeft via spijbelen, de media, betogingen (waren die legaal?), enz. om haar toekomstige carrière voor te bereiden.

 • mike milan

  Ze kon/kan ook simpel van dat podium afblijven . En dat overlaten waarvoor dat echt dient probleem opgelost.Iedereen tevreden;simpel.