Klimaatbeweging moet ‘neutrale zone’ aan parlement verlaten, maar zet actie nog altijd tot dinsdag voort: “Dit is een niet te missen moment”

#OccupyForClimate eist dat politiek grondwet aanpast om klimaatwet mogelijk te maken

Dieter Nijs
De actievoerders van ‘Occupy For Climate’ hebben hun protest moeten verplaatsen van de neutrale zone voor het federaal parlement naar een plek een honderdtal meter verderop. Sinds vanavond 18 uur hielden ze de Wetstraat bezet. De hele klimaatbeweging wilde zo de burgerlijke ongehoorzaamheid aanhouden tot politici instemmen met een grondwetswijziging waardoor de klimaatwet mogelijk wordt. “Ze staan op het punt die te begraven. Tot dinsdagavond kunnen ze nog van gedacht veranderen”, klinkt het. Aanvankelijk waren de actievoerders ook van plan om in tentjes in het Warandepark te overnachten, maar ook dat stootte op een njet van stad en politie.

De verenigingen beseften van bij het begin van de actie dat het om een illegaal protest ging in de ‘neutrale zone’ aan het parlement. Daarin zijn samenscholingen en individuele demonstraties verboden. De zone valt binnen de Hertogstraat, de Noordstraat (van de Leuvenseweg tot het Surlet de Chokierplein), de IJzerenkruisstraat, de Koningstraat (van het kruispunt van de IJzerenkruisstraat, de Onderrichtstraat en de Treurenberg tot het Koningsplein), de Koloniënstraat (van de Koningstraat tot de Jonkersstraat), het Paleizenplein en de Brederodestraat (de middelste rode zone op het onderstaande kaartje van de Brusselse politie). De ordediensten waren meteen ter plaatse en liet de toespraken aanvankelijk doorgaan, maar rond half negen moesten de actievoerders hun protest verplaatsen naar een honderdtal meter verderop in de Wetstraat. Daar mogen ze nu hun protest de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden. (lees hieronder verder)

De protestvoerders verplaatsen hun actie.
Dieter Nijs De protestvoerders verplaatsen hun actie.
Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs

De organisatoren spreken over 300 à 400 deelnemers, onder wie ook enkele bekende koppen. Onder meer David Van Reybrouck en Francesca Vanthielen zijn van de partij, net als klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois. Zij waren van plan om de komende twee nachten in het Warandepark door te brengen, maar de stad en de politie hebben laten weten dat ook dat niet is toegestaan. Intussen hebben de actieveorders besloten om gewoon op straat te overnachten. (lees hieronder verder)

Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs

‘We verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken’

Anuna De Wever

“Wij bezetten de Wetstraat omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, vat Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie samen. Die coalitie vertegenwoordigt 70 organisaties, waaronder 11.11.11, Oxfam en WWF.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Ook Act For Climate Justice, Youth for Climate, Extinction Rebellion, Greenpeace en veel andere ngo’s en klimaatbewegingen geven hier present. Ze bundelen de krachten in ‘Occupy for Climate’ en nemen deel aan de burgerlijke ongehoorzaamheid ter hoogte van het federale parlement. “Alles en iedereen die zich de laatste maanden inzet voor klimaatactie doet mee”, vat Sarah Jacobs van Greenpeace samen. Ook wetenschappers en bekende persoonlijkheden zullen ons de komende uren en dagen vervoegen.”

Doel is politici onder druk zetten om voor dinsdagavond in te stemmen met een specifieke grondwetswijziging. Die is nodig om de klimaatwet die momenteel op tafel ligt mogelijk te maken. (lees hieronder verder)

Dieter Nijs
Dieter Nijs

“We verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate. “Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.”

Stemmen

Deze week stemmen bevoegde kamercommissies over eventuele grondwetsherziening. Komt er groen licht, dan wordt de klimaatwet mogelijk, gebeurt dat niet, dan gaat de grondwet zeer wellicht tot 2024 weer achter slot en grendel en kan de voorgestelde klimaatwet niet aanvaard worden.

Vorige week werd duidelijk dat er geen tweederdemeederheid is voor de aanpassing in de grondwet. “Vandaar dat wij nu de druk opvoeren”, zegt Jacobs. (lees hieronder verder)

Dieter Nijs

Het voorstel voor de ‘bijzondere meerderheidswet’ over klimaat is op 1 februari online gezet door enkele vooraanstaande juristen. Het voorziet een wettelijk kader tot concrete klimaatmaatregelen te kunnen komen, zoals onder andere interministerieel en interparlementair overleg, een interfederaal klimaatagentschap en een expertencomité.

Toevallig

Binnen de week dienden zeven partijen (Groen, Ecolo, sp.a, PS, MR, cdH en DéFI) de tekst in als wetsvoorstel. De Raad van State oordeelde wel dat vier van de twintig artikelen aangepast moeten worden en dat de klimaatwet pas volledig grondwetsconform zou zijn als artikel 7bis bijgespijkerd wordt. Dat artikel regelt de zorg voor toekomstige generaties. (lees hieronder verder)

Dieter Nijs
Photonews

Door een paragraaf toe te voegen waarin staat dat de overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid volgens de doelstellingen die de bijzondere klimaatwet vastlegt, zou het mogelijk worden die klimaatwet erdoor te krijgen. Toevallig was artikel 7Bis nog voor herziening vatbaar tot en met dinsdag.

De zeven partijen die de tekst indienden waren het daar prompt mee een. Ook het Klimaatpanel, geleid door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Klimaatexpert Jean-Pascal Van Ypersele (UCL) scharen zich achter de aanpassing van het artikel. “Het is de beste garantie om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen”.

Liever samenwerkingsakkoorden

Maar N-VA, Open VLD en CD&V zien dat niet zitten, en ondertussen keerde MR zijn kar. De liberalen vrezen dat de klimaatwet meer overheid zou betekenen en dat ze mensen of instanties grond geeft om naar de rechtbank te stappen wanneer het klimaatbeleid achterop zou hinken. N-VA is bang dat het een herfederalisering van het klimaat betekent. De tegenstanders willen klimaatmaatregelen dan ook liever regelen met samenwerkingsakkoorden. (lees hieronder verder)

Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs

‘Dit is een niet te missen moment. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig’

Dave Van Meel

“Onze politici staan op het punt de klimaatwet te begraven”, zegt Van Meel in de Wetstraat. “Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Dit is een niet te missen moment. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.” 

Politiek

De politiek liet zich intussen ook horen. Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken uitte zijn ongeloof op Twitter omdat de actie plaatsvond in de neutrale zone voor het federaal parlement en er niet werd ingegrepen door de politie. Dat is intussen dus wel gebeurd. (lees hieronder verder)

Ook voormalig minister Johan Van Overtveldt liet zich kritisch uit over de actie. 

Dieter Nijs
Dieter Nijs
Dieter Nijs52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Steyaert

  De economie draait na jaren van crisis eindelijk goed en nu gaan di brossers eisen dat er dringende maatregelen genomen moeten worden, hopelijk, maken ze de economie ni terug kapot Marc Steyaert

 • pierre De Smet

  Sinds wanneer is wildkamperen toegestaan ? Kan iemand daar een antwoordt op geven

 • Peeters Freddy

  Pak die orde verstorers op en laat ze de rekening betalen van de ordediensten. Het waterkanon is ook een optie.

 • peter colson

  Woorden van een professor "Velen denken dat het klimaat dat we als mens kennen de normale toestand is. Miljarden jaren bewijzen echter dat we in een uitzonderlijke periode leven waarin leven mogelijk is. De normale toestand is een koude levenloze omgeving"

 • jos robben

  hoog tijd dat men die groene geestelijk bekrompen oproerkraaiers een trap onder hun achterste verkoopt