Klimaatactivisten nemen afscheid van Troonplein na drie dagen van protest

BELGA
De klimaatactivisten die hebben deelgenomen aan Occupy the Climate hebben deze namiddag na de stemming over het grondwetsartikel 7bis in de Kamercommissie Grondwetsherziening het Troonplein verlaten. Enkele aanhangers van de "gele hesjes" wilden nog blijven, maar de politie verhinderde dat.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De burgerlijk ongehoorzame klimaatactie van de aanhangers van de Klimaatcoalitie begon zondagavond om 18 uur met een bezetting van de Wetstraat. Na een nacht daar doorgebracht te hebben trokken de klimaatactivisten gisterenochtend naar het Troonplein om er hun "vrijheid" terug te winnen en zoveel mogelijk mensen aan te trekken.

De afgelopen dagen kwamen honderden mensen langs op het plein en over twee nachten samen bleven een driehonderdtal klimaatbetogers slapen in tenten. Het voelde voor de activisten dan ook aan als een overwinning dat een eerste stemming over de herziening van artikel 7bis in de Kamercommissie nipt werd goedgekeurd.

"We blijven mobiliseren zolang het politieke getreuzel aanhoudt. Zolang de klimaatcrisis niet serieus wordt genomen, blijven we de druk opvoeren", klinkt het bij de Klimaatcoalitie.

BELGA

Een tiental "gele hesjes" wilde ook in de komende dagen blijven overnachten op het Troonplein, maar de politie was massaal aanwezig om dat niet toe te laten en erop toe te zien dat het plein netjes werd achtergelaten. 

BELGA24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baeyens

  Groen is bezig al zijn geloofwaardigheid (als er nog was) te verkwanselen met dat puberaal gedoe.

 • Anne Callebaut

  Eindelijk en nog eens eindelijk en nog eens eindelijk,ga nu A.U.B. terug naar school of ga werken en laat de media met jullie waanzin nu eens met rust.

 • GERARD DE PELECIJN

  Het verlof komt eraan en dan zijn ze weer weg!

 • Philippe Withof

  Wie zijn die mensen die kritiek uitoefenen op een mooi project Van onze jeugd. ? Wie neemt de moeite om te kritiseren over niet opruimen van achtergelaten "vuil" Wáren jullie dáár?

 • Peeters Freddy

  Europa gaat het winter en zomeruur oplossen, ze zouden beter het klimaatprobleem bespreken met de 5 werelddelen. Kunnen de spijbelaars dat niet bespreken in het eu parlement ?.