Klimaatactivisten delen planten uit aan toekomstige Eurocommissarissen

BELGA
Een veertigtal jongeren heeft deze namiddag planten uitgedeeld aan de nieuwe Europees commissarissen. Met de actie, georganiseerd door Youth for Climate, Fridays for Future en Extinction Rebellion, willen de jongeren herinneren aan de klimaat- en ecologische crisis. 

Jongeren uit verschillende landen, waaronder Nederland, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zijn voor de actie naar Brussel afgezakt.

Ze rolden een grote banner uit met de boodschap "Vote for my future" (stem voor mijn toekomst) en lazen een open brief voor waarin ze hun hoop en frustratie uitdrukken na een jaar van klimaatacties. Ook zongen ze het lied ‘Imagine’ van John Lennon.

Photo News

De activisten gaven onder meer een plant aan Maros Sefcovic, die als eurocommissaris belast is met een verkennende studie om te anticiperen op de toekomstige ontwikkelingen op vlak van wetenschap, technologie, economie en milieu, en aan vicevoorzitter Frans Timmermans, die verantwoordelijk wordt voor de uitrol van de Europese Green Deal.

"Ze hebben onze toekomst gestolen", zegt de 14-jarige Nicolas, lid van Extinction Rebellion. "We hopen dat de Europese leiders vandaag zullen handelen om tot het best mogelijke resultaat te komen. Het is zoals de Titanic. We zijn al tegen de ijsberg gebotst, maar we kunnen de mensen aan boord nog helpen.”

Maros Sefcovic.
Photo News Maros Sefcovic.

"We vragen aan de Commissieleden om een ambitieuzer klimaatbeleid uit te stippelen voor Europa. De Commissie moet op 27 november worden gestemd en op dit moment zijn er te weinig duidelijkheden hoe ze de Green Deal gaan financieren en dat zal cruciaal zijn voor de komende vijf jaar", zegt ook Toon Lambrecht van Youth for Climate. 

Hij zegt tevreden te zijn dat de Commissie-von der Leyen al veel mooie woorden over klimaat gezegd heeft en ze ook wel ambities heeft, maar dat het niet duidelijk is hoe die ambities zullen worden gefinancierd. "Als er geen duidelijkheden zijn voor de Commissie gestemd wordt, gaat er de komende vijf jaar heel weinig gebeuren." 

Margrethe Vestager.
Photo News Margrethe Vestager.
Nicolas Schmit.
BELGA Nicolas Schmit.
BELGA
Photo News6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Walter Destrycker : ik wilde ook lezen in dit artikel over welke planten het ging. De pers mag ook bijbenen. Maar denkt u niet dat zo'n plant goed staat in een bureaucratisch werkbureau ? Ze hebben ws een tuin verzorgd door een onderneming. Alles evolueert snel: in de serre worden al netels gekweekt als plantgoed! Ja, ja!

 • Janneke Alsberg

  goedkope PR schade beperking oefening

 • piet devlieger

  Het nieuwe doodkloppertje : "ze hebben onze toekomst gestolen". Wat ze vergeten is dat hun toekomst niet kan gestolen worden - ze zijn zelf hun toekomst naar de knoppen aan het helpen met hun gedoe. In plaats van uit verschillende landen af te zakken naar Brussel - waarschijnlijk op uiterst milieuvriendelijke wijze, niet dus - zouden ze beter waar ze wonen vuil opruimen en boompjes planten. Dàt zou pas mensen motiveren en dan zou hun toekomst er beter uitzien.

 • Anna Pauels

  Deze eurocommissarissen vliegen heen en weer zelfs dossiers worden wekelijks overgevlogen. Misschien eerst hier iets aan doen vooraleer de gewone burger weer extra gepluimd wordt. Bijkomend als die jongeren ook eens in eigen boezem durven kijken voor ze roepen : vlees laten staan, geen vliegtuigreizen, niet om de drie jaar een nieuwe smartphone, tablet, geen Mc Donalds etc

 • jaak Peeters

  14 jaar!! En die gaan ons de les spellen?! Zijn wij nu zot geworden? Zo'n broekjes horen in de klas en nergens anders. Dat neemt niet weg dat de volwassenen dringend duurzamer moeten gaan optreden. Men leze het proefschrift van M. Smit: " De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw". Dramatisch!