Klimaatactiviste Kyra Gantois: “Hoe kan dit? Dit is een ramp voor de samenleving”

Kyra Gantois (l) en Anuna De Wever (r)
Photonews Kyra Gantois (l) en Anuna De Wever (r)
“Hoe kan dit nu? We krijgen het gevoel dat dit allemaal voor niets is geweest.” De teleurstelling bij klimaatactiviste Kyra Gantois (19) is bijzonder groot na de overwinning van Vlaams Belang op deze verkiezingszondag. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Wij stonden hier elke week met duizenden, te ijveren voor een beter klimaatbeleid. Nu is het aan onze politici.” Zo klonk het afgelopen vrijdag, op de voorlopig laatste klimaatmars, nog strijdvaardig en enigszins hoopvol bij Anuna De Wever (17) en Kyra Gantois (19). Die hoop is na deze verkiezingsdag compleet geslonken bij de klimaatactivisten van Youth for Climate, die jongeren de voorbije weken opriepen om op donderdag te spijbelen voor het klimaat. “Ik snap niet wat er is gebeurd”, reageert Kyra Gantois. “Hoe kan dit? Week na week kregen we al die mensen op straat. En dan nog zijn er blijkbaar die het niet serieus nemen. Het is nog altijd aan de politici, maar het is òòk aan de mensen om juist te stemmen.”

Gantois is kwaad én teleurgesteld. “Vooral op de mensen die achter het Vlaams Belang staan. Je hoeft niet per se links te stemmen als dat niet aansluit bij je standpunten- er is meer om rekening mee te houden dan het klimaat alleen, dat begrijpen we- maar dìt is een ramp voor de samenleving. We vroegen aan alle partijen om samen te werken aan een beter en ambitieus klimaatbeleid, maar zoals de kaarten nu liggen, zal daar niet veel van in huis komen.”

Zijn die 20 weken klimaatspijbelen voor niets geweest dan? “Dat gevoel krijgen we op dit moment wel, ja. Heel wat jongeren die er elke week stonden, kunnen natuurlijk nog niet gaan stemmen. Maar dat betekent niet dat we stoppen met vechten. Ik denk dat we maar beter beginnen nadenken over onze volgende actie, want klimaat mag echt niet genegeerd worden. En ja, het kan dat onze woede straks groter wordt. Want blijkbaar helpt vriendelijk vragen en smeken om samen te werken, niet.”
788 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Doms Georgette

  Kyra betogen is geen politiek jullie komen met nul komma nul voorstel die en haalbaar is en betaalbaar blijft

 • jan chauvaux

  De groene maskers vallen eindelijk af

 • Werner Matton

  Wat was dit een stunt om op groen te stemmen. Denken jullie jeugdige meisjes met ingelepelde teksten echt over kwamen? Waarom gaan jullie niet naar andere landen waar de bevuiling groter is dan hier zoals Indië, China,USA, sommige afrikaanse landen en nader bij ons als Roemenië en Rusland. Veel tel zouden daar niet krijgen. Van geluk dat de verkiezingsuitslagen zijn tegen gevallen. Want dan waren we veel geld kwijt. Nu nog hopen dat andere politici jullie nog links laten liggen.

 • Bruno Avril

  Eigenlijk is ze een beetje verantwoordelijk voor dit resultaat. Mensen hebben al lang begrepen dat de maatregelen voor het klimaat hun leven en vrijheid zou bedriegen. Dus waren ze op zoek naar een partij met geen enkel programma voot het milieu ...

 • Marc Van de Sanden

  Spijbelen is altijd voor eigen gewin. Jezelf! Vrij zijn van school, 3 uur demonstreren 7uur vrij! Overtuiging is niet onder schooltijd maar juist buitenschool tijd. En dit door zetten naar je handelen, geen dure telefoons, enz. Iedere grote enterpice heeft alle marketing budgetten in gezet om zo groen mogelijk over te komen, maar juist het tegenovergestelde wordt gedaan bij hun primaire productlijnen. Met hier en daar onbenullige projecten, en heel veel verkoop praatjes.