Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant civiele zaak aan tegen de stad Brussel

Er is heel wat kritiek ontstaan op het optreden van de politie tijdens de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid door Extinction Rebellion eerder deze maand op het Koningsplein.
Baert Marc Er is heel wat kritiek ontstaan op het optreden van de politie tijdens de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid door Extinction Rebellion eerder deze maand op het Koningsplein.
Extinction Rebellion gaat een burgerlijke klacht indienen tegen de stad Brussel wegens het politieoptreden tijdens een actie op 12 oktober op het Koningsplein. Dat meldt de klimaatactiegroep in een bericht aan zijn sympathisanten op Facebook. "Onze analyse is dat strafzaken ons meer kwaad dan goed zullen doen en een lage kans op slagen hebben. Daarom zullen we een civiele zaak aanspannen tegen de stad Brussel, de juridische autoriteit verantwoordelijk voor de politie", aldus de organisatie op Facebook. 

De zaak is erop gericht schadevergoedingen te verkrijgen, en de organisatie vraagt iedereen die het gevoel heeft dat hem of haar onrecht is aangedaan om zich bij de zaak aan te sluiten. "Als je dus mentale of fysieke schade hebt opgelopen en je wilt daarvoor vergoed worden, kunnen we je getuigenis bijvoegen", aldus de organisatie. Wie zich wil aansluiten, kan zich melden tot 29 oktober.

Extinction Rebellion wijst erop dat mensen ook zelf een zaak kunnen aanspannen, maar dat "een collectieve inspanning uiteraard een sterker signaal naar de autoriteiten" is. In het bericht meldt Extinction Rebellion nog dat de deelnemers aan de actie van 12 oktober mogelijk een GAS-boete krijgen. De organisatie zal iedereen ondersteunen om die boetes aan te vechten, klinkt het. 

Kritiek

De klimaatactiegroep heeft daarnaast beslist om geen klacht in te dienen bij Comité P. "Ondanks dat het een sterke symbolische daad is en alle rebellen vrij zijn om individueel klachten in te dienen, hebben we besloten om hier geen gezamenlijke actie te ondernemen", klinkt het.

Er is heel wat kritiek ontstaan op het optreden van de politie tijdens de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid door Extinction Rebellion eerder deze maand op het Koningsplein, vanwege het gebruik van pepperspray en het waterkanon tegen geweldloze burgers. De Brusselse burgemeester Philippe Close heeft eerder deze week laten weten dat vier tuchtprocedures werden opgestart rond dat politieoptreden.

Bekijk ook:

Onderzoek naar incident met pepperspray op klimaatbetoging

Betoger Kwinten getuigt over harde aanpak Brusselse politie
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  hadden op voorhand afgesproken de politie zoveel mogelijk uit te dagen en als die reageerde dat te filmen en zo in het nieuws te komen. zo kan een klein groepje het land gijzelen met medewerking van een fanatieke partij die denkt de waarheid in pacht te hebben en geen tegenspraak duld.

 • Claudia Rosseel

  Ze leggen zich voor de voeten van de orde-handhavers in een verboden zone en negeren bevelen van bevoegde persoenen om daar op te krassen. Een 'vreedzaam' averechtse manier van werken omdat ze naar eigen mening 'lansen breken in het belang van iedereen'. Niemand heeft dat nochtans gevraagd. Welke behandeling hadden ze eigenlijk verwacht? Koffie en taart een een complimentje over hun outfit?

 • Freddy De Vos

  Wees blij dat je de politie hebt! Zij vechten elke dag tegen de criminaliteit en redden de levens van duizenden mensen!

 • Christine Laevers

  Extinction Rebellion is een vreedzame actiegroep die niet gelooft in betogen maar in acties en dat op vreedzame manier. Ik ben geen lid maar ik heb me wel geïnformeerd! Historisch gezien komen uit zo'n bewegingen mensen op de voorgrond die lansen breken in het belang van iedereen. Traangas en pepperspray waren absoluut niet nodig. Brussel is geen metropool, het is gewoon een achterlijke stad.

 • Eddy Van De Velde

  Van hetzelfde laken een broek. Tegen hen ook klacht indienen, persoonlijk en tegen organisatie.