Kleinkinderen betalen binnenkort minder successierechten

Photo News
De Vlaamse regering heeft vrijdag het ontwerp van decreet voor de erfenissprong goedgekeurd. Zoals eerder aangekondigd zal de regering de drempels wegwerken om een erfenis aan de kleinkinderen in plaats van aan de kinderen over te laten.

Als kinderen de erfenis van hun ouders verwerpen, kan die erfenis rechtstreeks naar de kleinkinderen gaan. Vandaag bestaat echter de regel dat die kleinkinderen dan altijd minstens even veel successierechten moeten betalen als hun ouders hadden moeten betalen. Als er meer kleinkinderen dan kinderen zijn, vallen zij nochtans vaak in een lagere belastingschaal. Vrijdag werd op de ministerraad van de Vlaamse regering beslist die regel aan te passen en de erfenissprong dus in de praktijk interessanter te maken.

"Mensen worden steeds ouder en op het moment dat ze hun erfenis nalaten kunnen de kleinkinderen dat geld soms beter gebruiken dan de kinderen", zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein. "Tot nu toe was de regel echter dat de Vlaamse schatkist geen verlies mocht lijden door zo'n erfenissprong. Dat veranderen we. Binnenkort zullen kleinkinderen gewoon het correcte bedrag aan successierechten betalen."

Het decreet wordt in november of december gestemd in het parlement en kan vermoedelijk op 1 januari van kracht worden.

Tommelein werkt ook nog voort aan een volledige hervorming van de successierechten, die samen met de federale hervorming van het erfrecht moet ingaan in september. De tarieven in de zijlijn worden verlaagd.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vandemeulebroucke Bertrand

  E zijn er zelf die willen dat er belastingen gegeven wordt op kapitaal, dus ieder jaar belasting betalen op hetzelfde spaargeld en dan ook nog eens op de opbrengst ervan, zodat uw kapitaal jaarlijks verminderd.

 • Nele De Spiegeleer

  Belastingen op belastingen zelfs als je dood bent. Ik heb het al eens gezegd; hoeveel keer kan men belast worden. Is er hier geen maximumplafond voor?

 • Peter Geerts

  Ronduit een schande dat hierop ook maar één € betaald moet worden. Onze ouders/grootouders hebben gans hun leven hierop al belastingen betaald. Natuurlijk is dit de ideale liberale manier om de huidige generatie het financieel nog moeilijker/afhankelijker te maken. De huidige middenklasse willen ze nillens willens verarmen om deze zo snel mogelijk op hun knieën te krijgen en af te voeren.

 • Eric Van Gestel

  De onverwoestbare geldhonger der politici : betalen om iets waar al belastingen voor betaald werd ... :(

 • robby van ballaert

  de staat heeft hier totaal geen recht op. de verdiende centen en eigendommen zijn verworven door mensen die zich krom hebben gewerkt om iets te bezitten, het enige wat de staat gedaan heeft is ontvangen en over de jaren heen hun zakken gevuld op een ander hun rug.