Klacht wegens late oproep bij dodelijk ongeval brommobiel: “We hadden meisjes sneller kunnen bevrijden”

Mozkito, Marc Baert
De brandweervakbond VSOA klaagt over het optreden van de Leuvense noodcentrale. Die stuurde volgens voorzitter Eric Labourdette niet de dichtstbijzijnde brandweerpost naar het Aixam-ongeval in Sint-Genesius-Rode. “We hadden die meisjes veel sneller uit het wrak kunnen bevrijden.” De 112-noodcentrales gaat de interventie analyseren. Labourdette zal de zaak aanklagen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid. 

Het hele weekend en zelfs maandag krijgt Eric Labourdette van brandweervakbond VSOA telefoontjes. “Allemaal collega’s. Brandweerlui uit Brussel, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant die zich vragen stellen bij de hulpverlening in Sint-Genesius-Rode.”

Terug naar zaterdagnacht. Om 1.05 uur rijdt een Volvo-terreinwagen op de Steenweg op Waterloo tegen een brommobiel. In het autootje zitten vier tienermeisjes: twee voorin en twee in de koffer. “Een Anderlechtse brandweerman passeerde toevallig toen de aanrijding gebeurde”, zegt Labourdette. “Hij heeft meteen het noodnummer gebeld en gevraagd om vier ambulances, een spoedarts en een wagen om de geknelde inzittenden van het autootje te bevrijden.”

De noodcentrale belt volgens Labourdette eerst naar de brandweerpost in Halle voor twee ambulances. Hun kazerne ligt op elf kilometer van de plaats van het ongeval. Daarna, om 1.13 uur, vraagt de noodcentrale twee ambulances aan de brandweer in Eigenbrakel. Die zitten op 12 kilometer rijden. De spoedarts moet uit het ziekenhuis in Elsene komen. “Dié spoedarts belt naar de Brusselse dispatching om te melden dat hij onderweg is naar een interventie.” Zo hoort de Brusselse brandweer voor het eerst van het ongeval in Sint-Genesius-Rode, om 1.15 uur. 

“Getreuzel”

Het duurt nog tot 1.27 voor de brandweermannen van de post in Ukkel, op 5 kilometer van de plaats van het ongeval, mogen uitrukken met een wagen en materiaal om de geknelde meisjes te bevrijden.  “Zo is veel kostbare tijd verloren”, meent Labourdette. “De noodcentrale is wettelijk verplicht om de dichtstbijzijnde brandweerpost te bellen. Waarom doén ze dat dan niet? Ik weet niet of het ‘getreuzel' gevolgen heeft gehad voor de meisjes. Maar ze hebben volgens mij langer gekneld gezeten dan nodig was. Dat vind ik onaanvaardbaar. Crimineel zelfs.”

De noodcentrale is wettelijk verplicht om de dichtstbijzijnde brandweerpost te bellen. Waarom doén ze dat dan niet?

Eric Labourdette (VSOA)

Klacht

Labourdette is van plan een klacht in te dienen bij de ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, de bevoegde inspectie van Vlaams-Brabant en de functionele chef van de 100-centrale van Vlaams-Brabant. Hij blijft erbij dat er al in de eerste oproep gevraagd werd om hulp voor de bevrijding van geknelden. “Maar zelfs als dat niet het geval was, heeft de noodcentrale niet correct gehandeld. De brandweerpost in Ukkel was ook voor medische hulp dichterbij dan de brandweerpost in Halle en Eigenbrakel. Ze hadden dus al na de eerste oproep naar Brussel moeten bellen. Wij kregen pas om 1.22 uur voor het eerst telefoon om de geknelde slachtoffers te bevrijden.”

“Wat ons betreft is de tussenkomst naar behoren verlopen. De hulpverlening heeft geen vertraging gehad. Een ongeval als dat in Sint-Genesius-Rode waar tieners bij betrokken zijn is natuurlijk vreselijk. Het wachten duurt in zo’n geval ook altijd te lang. Maar wat de procedure betreft zijn er geen fouten gemaakt”, zegt Alain Habils, woordvoerder van hulpverleningszone Vlaams-Brabant West.

Analyse

Uit een grondige analyse uitgevoerd door de verantwoordelijken van de noodcentrale 112 Vlaams-Brabant is gebleken dat alle hulpdiensten (zowel medische middelen, brandweermiddelen en politie) onmiddellijk na het ontvangen van de noodoproepen en conform het principe van de snelste adequate hulp werden gealarmeerd”, verduidelijkt Thomas Biebauw, woordvoerder van de Algemene Directie Civiele veiligheid. 

“Een eerste oproep is binnengekomen om 01:07, waarbij er sprake was van een ongeval met gekwetsten maar er geen sprake was van geknelden. De medische ploegen en de politie zijn onmiddellijk na deze oproep gealarmeerd, maar bij incidenten zonder geknelden wordt de brandweer standaard niet uitgestuurd. Een tweede oproep is binnengekomen om 01:17 waarbij er bijstand werd gevraagd om geknelden te bevrijden. Onmiddellijk daarna is de brandweer van Brussel gealarmeerd. Uit respect voor de slachtoffers en de familie wordt er geen verdere informatie vrijgegeven”, klinkt het.

Gouverneur wacht onderzoek af 

In een reactie op de klacht laat Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte weten dat hij vooraleer hierover een uitspraak te doen het onderzoek afwacht. “Het gebeurt wel enkele keren op een jaar dat mensen vragen hebben of de 100-centrale bij het uitsturen van hulpmiddelen de juiste beslissingen heeft genomen. Dit wordt steeds grondig onderzocht en dat vergt tijd. Men kan immers na een dergelijk onderzoek hierover een uitspraak doen. Naast de theoretische beschikbaarheid van middelen is er bijvoorbeeld de vraag wat er in de praktijk op dat ogenblik effectief beschikbaar was om in te zetten”, aldus De Witte, die het verloop van het onderzoek zal opvolgen.

Niemand zegt dat de meisjes niet overleden zouden zijn met een ‘snellere’ tussenkomst.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • van der eycken angelina

  Sinds de brandweerhervorming loopt er dikwijls van alles mis maar het publiek krijgt daar niks van te zien. En dan gaat het mis. groot gelijk dat dit wordt aangekaart. Het enige wat is verbeterd met de brandweerhervorming is het loon van de officieren en voor de rest wordt op alles bespaard en in de eerste plaats op personeel. Je zal zien er gaan nog van die fratsen gebeuren.

 • Linda Dilissen

  Nog meer ziekenhuizen laten fusioneren zodat spoeddiensten bij ongeval ver weg kunnen liggen

 • raf peeters

  Geld heeft vandaag de bovenhand ,waar ik hier woon op 9 km een hospitaaleen splinternieuw nog wel ,maar als je ambulance oproept voor dringende gevallen komt wel van 25 km verder omdat hospitaal aldaar het monopoly heeft,dus ,je kan al best zelf rijden naar korst bijzijnde hospitaal,eer die van 25 km verder bij U is lig je ondertussen al op spoed bij korter gelegen hospitaal.

 • Jan Van Belgie

  in plaats van deze klacht zou hij er beter voor zorgen dat zulke ongevallen niet meer kunnen gebeuren !!

 • Regis Desmet

  Die mensen die hier reageren beseffen niet dat dit veel gebeurt en dat het misschien ook hun leven ooit kan kosten, het systeem hou bv. rekening met snelheidsbeperking maar prioritaire voertuigen mogen deze negeren, zo zijn nog veel gebreken