Klacht van Marokkaanse organisatie tegen De Wever

Een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie dient bij het Antwerpse parket en bij de Verenigde Naties klacht in tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever wegens racisme. Dat schrijven De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad.

Advocaat Abderrahim Lahlali wil door het Antwerpse parket laten onderzoeken of de uitlatingen van De Wever racistisch waren. Als er voldoende elementen voor een strafklacht zijn, dan volgt die automatisch. Daarvoor dient de parlementaire onschendbaarheid van de N-VA-voorzitter te worden opgeheven. Toch kan De Wever al in een eerste fase worden ondervraagd. De aanleiding is het interview over integratie dat de Antwerpse burgemeester in Terzake gaf. In een document van twintig pagina's dat Lahlali vandaag indient bij het parket, houdt hij die uitspraken tegen het licht.

Het initiatief komt van de Belgische afdeling van de Association Marocaine des Droits Humains (AMDH). De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie heeft een kantoor in Brussel. De klacht wordt gesteund door twee andere organisaties en door zowat acht burgers.