Klacht tegen directeur Antwerpse luchthaven na uitspraak “Brussel-Zuid lijkt wel Kosovo”

Marcel Buelens, CEO van de Antwerpse luchthaven
BELGAONTHESPOT Marcel Buelens, CEO van de Antwerpse luchthaven
“Als je in Brussel-Zuid toekomt, lijkt het meer op Kosovo dan hoofdstad Brussel", stelde Marcel Buelens, directeur van de Antwerpse luchthaven, begin deze week. Die uitspraak is niet in goede aarde gevallen bij de National Albanian European Council (NAEC). De in Brussel gebaseerde Kosovaarse organisatie heeft nu een klacht ingediend bij het gelijkekansencentrum Unia. Dat schrijft La Libre Belgique. 

Buelens deed de uitspraken maandag naar aanleiding van de eerste vlucht van de nieuwe luchtvaartmaatschappij Air Antwerp richting Londen. De maatschappij mikt met de verbinding Antwerpen - Londen City Airport vooral op zakenreizigers die de verbinding per trein tussen Antwerpen en Londen te omslachtig en te lang duren vinden.

“Dit zijn racistische en xenofobe verklaringen die een volk stigmatiseren”, aldus voorzitter Ramadan Gjanaj. “Weet de heer Buelens wel dat de Albanese bevolking van Kosovo twintig jaar geleden een etnische zuivering heeft moeten ondergaan met moorden, verkrachtingen en deportaties, en dat veel steden en dorpen voor meer dan 70 procent vernietigd werden?” “Hoe kan iemand van zo’n bedrijf zulke opmerkingen maken zonder daarvoor op het matje geroepen te worden of reacties van de politieke wereld?”, aldus Ramadan nog.

Volgens de informatie van La Libre Belgique heeft Unia kennis genomen van de klacht en wordt die “zorgvuldig bestudeerd”.

België telt in totaal ongeveer 60.000 inwoners die Albanees spreken, twee derde is afkomstig uit Kosovo. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franc saas

  Mr. Buelens heeft 100% gelijk , maar ja ,de waarheid kwetst hé ....

 • nancy dejonge

  Binnen kort... .als het regent mag je niet meer in het openbaar zeggen "dat het regent"...m.a.w de waarheid mag niet meer gezegd worden !

 • DIRK VAN DESSEL

  Hij kan die aantijgingen afweren met een tegeneis op grond van "Laster & Eerroof" want geen enkele Rechter zal hem veroordelen voor dergelijke boutade. Elke advocaat kan u dat bevestigen, vraag maar na.....Het sloeg hiermee natuurlijk een enorme commerciële flater want Kosovaren kunnen ook potentiële klanten zijn van de luchthaven te Deurne.

 • Mohamed Kabbal

  Of de heer Marc Buelens nu de waarheid spreekt volgens de één of overdreven volgens de ander, feit is dat een CEO toch wat meer fatsoen aan de dag moet leggen en diplomatisch moet zijn. Hij is tenslotte hoofd van een reisorganisatie die buiten België reist en zijn geld verdient van het toerisme al dan niet zakelijk dus een beetje zijn woorden wikken en wegen kan nooit kwaad.

 • emir hairic

  Waarom die onnodige populistische stunts om zijn luchthaven te promoten?!