Klacht tegen cipier die gedetineerde 'bruine aap' noemt

De gevangenis van Leuven in de Maria Theresiastraat.
BELGA De gevangenis van Leuven in de Maria Theresiastraat.
Een 22-jarige gedetineerde uit de Leuvense gevangenis heeft een klacht ingediend tegen een cipier wegens racisme. “Na een discussie noemde ze me verscheidene keren ‘bruine aap’”, liet Wildi E. optekenen door de politie. De gevangenisdirectie is ook een eigen tuchtonderzoek gestart.

Volgens zijn eigen verklaring wou Wildi E. enkele spullen in zijn cel schoonmaken. “Maar cipier H. gaf me een emmer met vies water”, klonk het. “Ik heb daarover geklaagd.” Omdat E. niet opgezet was met zijn emmer water, gooide de vrouwelijke cipier de celdeur dicht. “Daarna heeft ze me verschillende keren een ‘bruine aap’ genoemd, maar racisme pik ik niet.”

E. is zelf allerminst onbesproken. In 2014 liet hij enkele vrienden een home invasion plegen bij de grootouders van zijn toenmalige vriendin, eind 2015 dreigde hij op Twitter met een aanslag op een politiekantoor aan de Antwerpse Oudaan en in de zomer van 2016 was hij betrokken bij zware rellen in de Antwerpse Luchtbalwijk. Via Facebook hitste E. tijdens de ramadan een tiental andere jongeren op waardoor politievoertuigen werden vernield, enkele andere wagens en een cultuurcentrum in brand werden gestoken en een inbraak werd gepleegd in dezelfde wijk.

“Zijn verleden staat hier los van”, reageert zijn advocaat Anthony Mallego, die de klacht wegens racisme wel bevestigt. “De directie is via de gedetineerde op de hoogte gebracht van een klacht bij de politie”, vertelt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. “Parallel aan het politieonderzoek zullen zij ook een eigen onderzoek opstarten naar het incident.” 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Zijn er getuigen ? Iedereen kan wat zeggen....

 • lars vandenberge

  Heeft de gedetineerde dit op band staan en zo ja is dit opgenomen met toestemming van de cipier? Indien niet lijkt het mij woord tegen woord.

 • patrick vanherberghen

  Wettelijk gezien gaat het niet om racisme, maar om beledigingen. Straf dat een crimineel die nooit de wet respecteert plots diezelfde wet gebruikt.

 • Leo Hoes

  Wie heeft hier gelijk?

 • werner van cauwenberge

  Als de vos, de Passie preekt. Zo zijn die jongeren, ze voelen zich slecht behandeld, maar doen er zelf weinig aan om respectvol te zijn. En dan maar klagen, en in veel gevallen nog gelijk krijgen, niettegenstaande hun voorgeschiedenis. Die is tenslotte ook niet smetteloos, maar de klager krijgt gelijk in onze samenleving, zelfs met een ellenlang strafblad. En zijn Advokaat zal er wel een vergoeding en zijn grote gelijk uit puren. Wie niet waagt, blijft maagd en zeker geen gelijk.